zati sungur

made in heaven
1898-1984 yillari arasinda yasamis,asil meslegi deniz subayligi olmasina karsin profesyonel olarak illuzyon ile ugrasmaya baslayarak dunya capinda yaptigi gosterilerle un kazanan rahmetli kisi.
civeng
1898 yılında bursa’da doğan zati sungur. ilk ve ortaokul tahsilinden sonra deniz astsubay okulunun makine bölümüne devam ederken, başarılı görülen birkaç öğrenci ile birlikte 1916 yılında denizaltı filosu stajı yapmak üzere almanya’ya gönderildi. iki yıl boyunca eğitimini burada sürdürdü. 1. dünya savaşı sebebiyle yurda geri dönemeyince, çeşitli işlerde çalışmak zorunda kaldı. okulda iken arkadaşlarına yapmış olduğu iskambil oyunları ilgi uyandırmakta, zaten kendisi de bu sanata küçük yaşlardan beri eğilim duymaktaydı. seyrettiği illüzyon sanatçıları hevesini iyice kamçıladı ve bu kabiliyetini geliştirmeye karar verdi.

repertuarını genişleterek 1920 yılında berlin’in wintergarten tiyatrosunda ilk temsilini vererek üne kavuştu. 1922 yılında bir grup sanatçı ile turneye çıktı. fransa, italya, ispanya ve amerika gibi çeşitli ülkeleri dolaştı. daha sonra kendi kadrosunu kurarak müstakil çalışmaya başladı. arjantin, uruguay, paraguay, brezilya’da 14 yıl aralıksız çalıştı ve ününün doruğunda iken 1936 yılında türkiye’ye döndü. bütün yurdu dolaşarak sanatını tanıttı. atatürk’ün huzurunda gösteriler yaptı ve büyük önderin takdirini kazandı. 1938’de evlendi. 1966 yılına kadar yurt içi ve yurt dışı turneleri ile illüzyon sanatını bilfiil sürdürdü. daha sonra bir illüzyon hünerleri stüdyosu kurarak genç sanatçılar yetiştirmeye başladı. 1975 yılında “dünya sihirbazlar birincisi” ve 1983 yılında “dünya sihirbazlar kralı” seçildi. en son olarak 1983 yılında kuzey amerika’ya giderek temsiller verdi.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol