manastir

spoiled
genelde dunya islerinden ilgisini kesmis hristiyan din adamlarinin yasamasi icin merkezden uzaklara insa edilen yapilar.
ankakusu
osmanli doneminde konsolosluklar sehri olarak adlandirilmistir.
o donemde bu sehirde 13 ulkenin konsoloslugu bulunmaktaymis.
angelus
osmanlının idare-i umumiye-i vialayat kanununu ile fransız idari yapısına geçerek mülki taksimata göre oluşturulan vilayetinin (il)inin merkezidir ki rumeli vilayeti adlandırılırdı. şu anda makedonya cumhuriyeti’nin ikinci büyük kentidir. pelagonya vadisinin güney bölümünde, yunanistan sınırı yakınında yer alır.bir dönem kayılar(kailar)buraya bağlı idi.

manastır ismi osmanlıca m-n-s-d-r olarak yazilir.doğrusu "manasdır" olarak yazılmalıdır.manasdır ismi sanılanın aksine monastiriden gelmez tam aksine manas destanından gelir. kayıların manas kültürü ile alakası vardır.hatta manastırın en önemli kazası olan kayıların ahalisi tip olarak kırgızlara daha yakındır. kulandıkları türkçedeki kelimeler çağatayca daki tete ağa vs kelimeliridir ki kırgızcada da vardır.makedonya cumhuriyeti’nin ikinci büyük kenti. pelagonya vadisinin güney bölümünde, yunanistan sınırı yakınında yer alır. bitola adı büyük bir olasılıkla, “manastır” anlamına obitel (bitel, bitola) sözcüğünden gelir.

angelus
şehir 1382 yılında i. murat döneminde timurtaş bey tarafından türk topraklarına katılmış, balkan harbinde (1912 yılında) elimizden çıkmıştır. 530 yıl osmanlı idaresinde kalmıştır. evliya çelebi’nin seyahatnamesinde de belirtildiği gibi o dönemde 3,000 hane, 20 mahalle, 900 dükkan, 70 mescit ve camiden oluşan, rumeli vilayetinin ileri gelen şehirlerinden biri idi.

balkan sinemasının ilk kameramanları olan manaki kardeşlerin bu şehirde çalışmaları nedeniyle şehirle ilgili, osmanlı dönemini gösteren, çok sayıda fotoğraf ile sultan v. mehmet reşat’ın manastır ziyaretini gösteren sinema filmi de mevcuttur.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol