nursultan nazarbayev

darth sidious


sscb’nin mihail gorbacov ve boris yeltsin’den sonra en etkin kisilige sahip bir devlet adami olan nursultan nazarbayev, kazakistan’da alma-ata’nin hakim bulundugu kazkalenski yoresindeki cemolgan koyunde dunyaya geldi. lise ogrenimini bitirdikten sonra bir maden ocagina girip maden iscisi olarak calismaya basladi.

daha sonra ukrayna’ya giderek metalurji ogrenimi gordu. 1960 yilinda karaganainski bolgesindeki temirtav kentinde kazmetallurgstroy trostu’nun insaat isciliginde calisti. bundan sonra ise karaganda demir-celik fabrikasi’nda calismasina devam etti. buradaki yuksek firinda sirasiyla dokumcu, gaz tesisinde usta ve bas usta olarak calisti.

nursultan nazarbayev 1969 yilindan itibaren parti calismasina yoneldi. temirtav’daki komsomol kent komitesi’nin i. sekreteri oldu. 1971’de bu kentin parti ust komitesinin ii. sekreterligine secildi. 1973’te kombinasi parti sekreterligi’ne getirildi. 1977’de bolge parti ust komitesi ii. sekreterligi’ne atandi.

nursultan nazarbayev 1979 yilinda kazakistan komunist partisi’nin mk sekreteri oldu. 1984’te kazakistan sovyet yonetimi bakanlar kurulu baskanligi’nda bulundu. 1989’da kazakistan komunist partisi genel baskanligi’na secildi.

1990 yilinin nisan ayinda kazakistan cumhuriyeti’nin cumhurbaskanligi’na secilen nursultan nazarbayev, ekonomi sahasinda master yapmistir.


kaynak: kimkimdir.gen.tr
esrakesh
meclis ve senatonun onayladığı ulusal lider statüsüyle ölümüne dek soruşturulmayacak, tutuklanmayacak, hapsedilmeyecek.ayrıca emekli olduktan sonra siyasi karar almaya devam edecekmiş kendisi.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol