jerzy kosinski

insomnia jim
suphesiz jerzy kosinski en renkli yazarlardan biridir.1933 yilinda rus asilli bir aileden olup polanya’da dogmustur.6 yasinda bir cocuk olarak oda 2.dunya savasi’ni yasamis ve bunu yazdiklarina yansitmistir.55-57 yillarinda varsova bilimler akademisi’nde calismis sonra ford bursunu alarak amerika’ya gitmistir sonrasinda orada yasamaya baslamis. psikoloji doktorasini yapmis ve ogretim uyesi olmustyr.

ilk ciddi anlamda yazdigi donem 1960 yilinda josefh novak takma adiyla boyali kus’u yazdi boyali kus iki yil icerisinde 36 dile cevirildi,fransada ise en iyi yabanci roman odulunu aldi.

kitaplarini siralamak gerekirse:
1:boyali kus (1960)-fransada en iyi yabanci roman.
2:adimlar (1969)-national award.
3:bir yerde -film cekildi (being there).
4:bosluk (cocpit).
5:seytan agaci (the devil tree).
6:kor randevu (blind date) 1977 .
metepala
rus asıllı olduğu yanlış olmasa bile, aslında ailesi yahudidir. soğuk savaş döneminde bir polonya vatandaşının ford bursu ile amerika’ya gittiği ise hiç inandırıcı değildir. işin ilginci bu yanlış bilgiler türkiye’deki kosinski romanlarında yazılmaktadır. yabancı kaynaklar karıştırılarak durumun farklı olduğu görülecektir.
kosinski’nin tam adı da, jerzy nikodem kosinski’dir.
metal milita
vahşete ve kötülüğe serinkanlı bi bakış,acımasız bi gerçeklik ve rahatsız eden bi samimiyet.
1933 yılında doğan rus asıllı yazar ,romanı "boyalı kuş" takine benzer bi çocukluk geçirmiştir. bel kide bu yüzden manyak.
metepala
"bir yerde" adlı eseri filme çekilirken, filmin başrolünde "pembe panter"den daha iyi hatırlanacak olan peter sellers oynamıştır.
pinkcat
jerzy kosinski;(18 haziran 1933 – 3 mayıs 1991) musevi ve polonya asıllı, amerikalı yazar polonya’nın ikinci büyük şehri lodzda doğdu. 2. dünya savaşı sırasındaki bir çocukken, doğu polonya’da katolik bir polonyalı ailenin yanına sahte bir kimlikle sığındı. bir katolik rahibi sahte bir vaftiz sertifikası çıkarmıştı, savaş sırasında polonya katolik kilisesi’nin yaptığı olağan bir uygulamaydı. 2. dünya savaşı’ndan sonra, kosinski ailesine kavuştu ve tarihle siyaset dalında 1957’de amerika birleşik devletleri’ne göç etmeden önce polonya’da derece kazandı. 1962’de amerikalı çelik imparatoriçesi mary hayward weir ile evlendi, 3 mayıs 1991’de banyoda kafasına naylon bir poşet geçirerek intihar etti.

kosinski’nin en bilinen romanları boyalı kuş (1965) ve orada olmak’tır (1971). baş rolde peter sellers’ın ve filmin yönetmeni hal ashby 1979 yılında orada olmak romanından bir film çevirdi. senaryosu kosinski tarafından yazılmış ve 1980 yılında british academy of film and television arts (ingiliz film ve televisyon sanatları akademisi) tarafından en iyi senaryo ödülüne layık görülüp, amerika yazarlar derneği tarafından en iyi another medium’dan uyarlanmış komedi ödülünü de aldı.



neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol