dolmabahçe sarayı

independence
dolmabahce sarayi, avrupa sanati uslûplarinin bir karisimi olarak 1843-1856 yillari arasinda insa edilmistir. sultan abdulmecit’in mimari karabet balyan’in eseridir. osmanli sultanlarinin her devirde bircok sarayi bulunurdu. ancak esas saray topkapi, dolmabahce sarayinin tamamlanmasindan sonra terk edilmistir. dolmabahce sarayi 3 katli, simetrik planlidir. 285 odasi ve 43 salonu vardir. denizden 600 metrelik bir rihtimi,kara tarafinda ise birisi cok suslu 2 abidevi kapisi vardir. bakimli ve guzel bir bahcenin cevreledigi bu sahil sarayinin ortasinda, diger bolumlerden daha yuksek olan toren ve balo salonu yer alir.

sarayin giris tarafi sultanin kabul ve gorusmeleri, toren salonunun diger tarafindaki kanat ise harem bolumu olarak kullanilmisti. ic dekorasyonu, mobilyalari, ipek hali ve perdeleri ve diger tum esyasi eksiksiz olarak, orijinaldeki gibi gunumuze gelmistir. dolmabahce sarayi mevcut hicbir sarayda bulunmayan bir zenginlik ve ihtisama sahiptir. duvar ve tavanlar devrin avrupali sanatkârlarinin resimleri ve tonlarca agirliginda altin suslemeleri ile dekore edilmistir. onemli oda ve salonlarda her sey ayni renk tonuna sahiptir. butun zeminler birbirinden farkli, cok suslu ahsap parke ile kaplidir. meshur hereke ipek ve yun halilari, turk sanatinin en guzel eserleri, bircok yerde serilidirler. avrupa ve uzak dogunun ender dekoratif el isi eserleri sarayin her yerini suslerler. piril, piril kristal avize, samdan ve somineler sarayin pek cok odasinda guzelliklerini sergilerler. dunyadaki saraylar icerisinde en buyuk balo salonu buradakidir. 36 m. yuksekligindeki kubbesinden agirligi 4.5 ton olan devasa kristal avize asili durur. onemli siyasi toplantilarda, tebrik ve balolarda kullanilan bu salon, onceleri alttaki, firina benzer bir duzen ile isitilirdi. saraya kalorifer ve elektrik sistemi daha sonralari eklenmistir. 6 hamamdan selamlik bolumundeki, esi olmayan, guzel oymali alabaster mermerleri ile dekorludur. buyuk salonun ust galerileri orkestra ve diplomatlar icin ayrilmisti.

uzun koridorlar gecilerek varilan harem bolumunde, sultan yatak odalari ve sultanin annesinin bolumu ile diger kadin ve hizmetkârlarin bolumleri bulunmaktadir. sarayin kuzey eklenti bolumu sehzadelere tahsis edilmisti. girisi besiktas semtinde olan yapi resim ve heykel muzesi olarak hizmet vermektedir. cumhuriyet doneminde, ataturk’un istanbul ziyaretlerinde ikametgâh olarak kullanilan sarayda en onemli olay 1938’de ataturk’un olumudur. halkin ziyaretine acik tutulan ataturk’un nasi buradan ankara’ya gonderilmisti. halen saraydaki saatler bu buyuk turk’un anisina olum saatinde durdurulmustur. dolmabahce sayari haftanin belirli gunlerinde ziyarete acik olup, gorulmesi sart olan istanbul hazinelerinden bir digeridir.

http://www.istanbul.gov.tr/default.aspx?pid=356
cikolata
tamami borc parayla yaptirilmis, icinde altin rengi gorunen herseyin altin oldugunu duydugum, dunyadaki hicbir sigorta sirketinin sigortalamaya cesaret edemedigi saheser saray.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol