muhammed atta

darth sidious
11 eylul terorist saldirisinda amerika’daki dunya ticaret merkezi’ne carpan ucagi kaciran, birlesik devletler adalet bakanligi tarafindan teshis edilen 5 teroristten biri. saldirinin lideri olduguna inaniliyor.

muhammed atta, 1 eylul 1968’de misir, kafr el sheikh’de (nil deltasinda bir sehir) dogdu. kahire’de buyudu ve kahire universitesinden mimar olarak mezun oldu. daha sonra, 1993 – 1999 yillari arasi hamburg teknik universitesinde sehir planlama okumak uzere almanya’ya tasindi. baslangicta; muhammed atta, 1986’da israil tarafindan kontrol edilen west bank’de bir otobusu bombalayan urdunlu mahmud mahmud atta ile karistirildi.

almanya’da bulunan gercek muhammed atta, birlesik arap emirlikleri’nin vatandasligina gecmek icin basvurmustu. alman arkadaslari onu dini inanclari kuvvetli, zeki ve bati’nin ortadogu politikalarina (oslo sureci ve korfez savasi dahil) kizgin olarak tanimliyorlar.

muhammed atta almanya’da iken gittikce daha dindar olmaya basladi; ozellikle, 1995 yilinda mekke’ye hacca gittikten ve 1999 yilinda islâmi bir gruba katildiktan sonra. 1999’un sonlarinda muhtemelen orta dogu ulkelerinin seyahat vizelerinin silinmesi icin pasaportunun kayboldugunu bildirdi. temmuz 2000’de florida, venice’deki huffman uluslararasi havaciliga kaydoldu. her zaman amerikan havayollari 175 sefer sayili ucagin korsanlarindan marwan alshehhi ile beraberdi. atta, suudi kraliyet ailesi asilli oldugunu iddia ediyor ve alshehhi’yi korumasi olarak tanistiriyordu. aralik ayinda, miami bolgesine boing 727 simulatorleri ile calismak icin gitti. daha sonra almanya’ya dondu ve mayis 2001’de tekrar ayrilarak once ispanya’ya oradan da florida’ya gitti.

birlesik devletler arastirmacilari 4 eylul’de atta’nin birlesik arap emirliklerindeki mustafa ahmed’e bir paket gonderdigini iddia ettiler. (mustafa ahmed usama bin ladin’in teror orgutu olan el-kaide’nin parasal kaynaklarinla ilgilenen kisi)

saldiridan onceki hafta, florida spor barinda icki icip video oyunlari oynarken goruldu. ( not: cok kisi atta’nin biyografisinin bu kismi hakkinda tereddutlu, cunku bu kadar dindar, dini acidan radikal bir kisinin kendisini sehitlige hazirlamak yerine, dinin bircok ana kuralini ihlal edecegine ihtimal vermiyor.) atta, saldiridan onceki gunu baska bir hava korsani olan abdulaziz alomari ile maine, guney portland ve scarborough’da gecirdi. 11 eylul sabahi, portland uluslararasi havalimanina gidip, boston logan havalimanina giden, 11 sefer sayili amerikan havayollari ucagina bindiler.

cantalarindan bir tanesi 11 sefer sayili ucaga konmamisti ve sonradan bu cantanin icinde havayollari uniformasi, ucus el kitaplari ve 4 sayfalik arapca bir dokuman bulundu. bu esyalarin aynisi diger 3 ucakta bulunan teroristlerde de bulundu. bu dokumanlarda bir talimatlar listesi vardi: “olum icin yemin et, niyetlerini yenile.”, “tamamen huzurlu hissetmelisin, cunku cennetle bulusmana az kaldi.” “gitmeden silahini kontrol et. kesim sirasinda hayvanini rahatsiz etmemek icin bicagini bilemelisin.”

atta’nin terorist saldirinin lideri olduguna ve pilotluk yaptigina inaniliyor. amerika birlesik devleti hukumeti tarafindan yayinlanan bir videoya gore usama bin laden terorist saldirinin lideri olarak atta’yi gosteriyordu. emekli bir avukat olan atta’nin babasi ile yapilan bir soyleside yapilan bu suclamalarin sacma oldugunu ve oglunun cok kibar ve utangac oldugunu soyledi.

kaynak: kimkimdir.gen.tr

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol