iskra

quantitatif
lenin’in 1900 yilinda kurmus oldugu, butun rusya icin ilk illegal gazete. bu gazete, ekonomistlerin yenilmesinde, daginik haldeki sosyal-demokrat gruplarin birlestirilmesinde ve rus sosyal-demokrat isci partisinin ikinci kongresinin hazirlanmasinda kesin ve etkin bir rol oynadi.polis baskisindan oturu, carlik rusyasi icinde bir devrimci gazetenin yayinlanmasi olanaksizdi. daha sibirya’da surgundeyken, lenin, yurtdisinda bir gazetenin yayinlanmasi planini butun ayrintilariyla uygulamaya giristi.lenin’in iskra’sinin(kivilcim) ilk sayisi 11 (24) aralik 1900’de leipzig’de cikti. bundan sonra munih’te, (temmuz 1902’den sonra) londra’da ve 1903 ilkyazindan baslayarak da cenevre’de yayinlandi.iskra’nin yazikurulunda v. i. lenin, g. v. plehanov, y. o. martov, p. b. akselrod, a. n. potresov ve v. i. zasulic vardi. ilk gunlerde sekreteri i. g. smdovic-leman idi. daha sonra, 1901 ilkyazinda n. k. krupskaya, yazikurulu sekreteri oldu; krupskaya, ayni zamanda iskra’nin rusya’daki sosyal-demokrat orgutlerle yazismalarini da yonetiyordu. lenin, fiilen yazikurulu baskani ve iskra’nin butun eylemlerinin yoneticisiydi. iskra’da yazdigi yazilar, partinin kurulmasiyla, rus proletaryasinin sinif mucadelesiyle ilgili butun temel sorunlari ve uluslararasi sahnedeki bellibasli olaylari ele alir.
palovera
1904 yilinda plehanov ve trocki ile fikir ayriligina dusen lenin iskra’yi menseviklere birakip kendisine sadik 22 bolsevik ile beraber (bkz: vperyod) adli baska bir dergi cikarmis.
stscan
aralık 1900’de devrim tarihinde ve özellikle komünist parti içinde önemli bir rol oynayan iskra’nın birinci sayısı münih’te yayımlandı.bu yayın organı gerçekten bütün bir neslin manevi önderi oldu ve politik örgütlenmeye,partinin sağlamlaştırılmasına büyük ölçüde katkıda bulundu.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol