çulluk

made in heaven
yasayis sekline gore gececi olarak adlandirilabilecek bir kus turu.rahatsiz edilmedigi surece gunduzleri korunakli yerlerde saklanir ve geceleri avlanmak icin harekete gecer.avlanmasi pek kolay olmayan,eti lezzetli bir kustur ayrica.
redred
scolopacidae familyasından olan çulluk bölgelere göre değişik adlarla anılır; yabantavuğu veya bigatsa gibi. çulluğun ülkemizde avlanılan türü asya ve avrupa kıtasında bulunan scolopax rusticola’dır. bacakları oyluk kısmına kadar tüylüdür. çulluğun sırt kısmı kızıl kahve renginde olup, pas renginde lekeler bulunmaktadır. aynı kesimler üzerinde yer yer grimsi lekeler de görülmektedir. alın kısmı sarımtırak gri olup, baş tüylerinin ayırma yerinde 3 tane siyah ve pas renginde enlemesine çapraz çizgiler vardır. gözün üzerinde de açık sarımtırak bir çizgi bulunur. gözlerinin, kafasının üstüne yakın bir yerde olması arkası dahil olmak üzere bütün etrafını görmesine olanak verir. uzun gagasını yumuşak toprağın içine sokabilir ve gagasında bulunan sinirler sayesinde toprak altındaki sevdiği kurtları hissedebilir, buna toprak altında gagasını açabilme yeteneğinide ekleyerek bulduğu bu kurtları rahatlıkla çıkarabilir. uçarken zigzaglar çizer ve biraz baykuşu andırır. havalandığı zaman 100-200 m ileriye konar.çulluk sakin zamanlarda yürüyüşü yavaş, fakat ilk uçuşunda kalkışı gürültülü ve serttir.uçarken zigzaglar çizer ve biraz baykuşu andırır. açık arazide uçmaktan hoşlanmaz. av esnasında vurulmamışsa, silah sesinin ardından derhal 100-200 m ileriye konar ve hızla koşarak izini kaybettirmeye çalışır; eğer çulluk avına merak sararsanız, çok iyi cins bir av köpeğine sahip olmanız gerekir. fakat büyük av sezonunu bitmesinden sonra şubat ayının ilk haftasında başlayan ince av dönemi içerisine de köpeksiz olarak çulluk avı yapılır.

akhillius
çulluğun temel besini böceklerdir. bu masum yuzlu culluğun gagası, çakılların arasındaki ve tatlı su bataklıklarındaki kabuk ve yosunların altındaki küçük deniz canlıları, solucanlar ve böcekleri çıkarabilecek özellikte yaratılmiştır. cımbız şeklindeki gagasının sadece ucunu açarak usta bir cerrahin pens kullanmasi gibi çamurun dibindeki avını kapabilir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol