köln

angelus
almanya’nın dördüncü büyük ve kuzey ren-vestfalya eyaletinin en büyük şehri, ayrıca köln vilayetinin (regierungsbezirk) merkezidir. nüfusu bir milyon civarındadır. kentteki 85 semt, 9 belediye altında toplanmıştır. innenstadt, rodenkirchen, lindenthal, ehrenfeld, nippes, chorweiler belediyeleri ren ırmağının batısında, mülheim, kalk ve porz ise doğusunda (schälsick) yeralır. deutz semti, nehrin doğusunda olmasına karşın, innenstadt (kentmerkezi)’a bağlıdır. köln, eyaletin en önemli kültür, bilim, sanat, ticaret ve eğlence merkezidir. ayrıca demir ve havayolu ulaşım ağının da kesişme noktasıdır. tren ana garı kent merkezinde yeralır. nehrin her iki yakası sekiz köprüyle bağlanmıştır, bunlardan ikisi demiryolu köprüsüdür. köln/bonn havalimanı merkezden yaklaşık 20 km uzaklıkta, kentin güneydoğusundadır. kentiçi kamu ulaşımı, otobüs, tramvay, metro (u-bahn) ve banliyö (s-bahn) trenleriyle sağlanır. ayrıca bin 200 taksi bulunur. köln’de ünivesitenin yanısıra birer meslek yüksek okulu, konservatuar ve spor yüksek okulu vardır. nüfusun 10’da biri bir yüksek okul öğrencisidir. kentin en ünlü yapısı, inşaatı tam 632 (1248-1880) yılda tamamlanmış gotik tarzdaki dom katedrali’dir ve 7 bin m² alanda, 157 metreyi bulan yüksekliği ile unesco kültür mirası listesinde yeralır.
booom
almanyanin genelde en sicak ve en sempatik halkinin bulundugu sehir. özellikle karneval zamaninda herkes kölne akin eder.
elchi
türklerin az bulunduğu hatta hiç bulunmadığı bir ülkeden geliyorsanız yurtdışı olarak nitelendiremeyeceğiniz, almanya’nın en kalabalık kentlerinden biri..

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol