kirvelik

darth sidious
kirvelik; yorelere gore "kirve", "kivra", "kivre" isimleriyle de tanimlanmaktadir.

kirvelik, kisaca birbirine ekonomik ve sosyal olarak es konumda bulunan iki ailenin, ailelerden birinin sunnet toreni masraflarini karsilamasiyla olusan bir sanal akrabalik kurumu olarak tanimlanabilir. kirve, sanal akrabalik kurulacak olan ailenin erkek cocugunu sunnet esnasinda kucagina alarak cocugun aci cekmemesi icin destekte bulunacak ve ayni zamanda torenin ekonomik giderlerine kismen de olsa katkida bulunacak olan kisidir. kirvelik kurumu araciligiyla nasil cocuklarini birbiriyle evlendiren kimseler bir hisimlik iliskisi icerisinde iseler, birbiriyle kirvelik iliskisi icerisine giren ailelerde kalici bir dostluk iliskisi kurarlar. daha cok dogu, guney, guneydogu anadolu illerimizde yaygin olan kirvelik kurumunun cikis noktasi hakkinda elimizde yeterli bilgi bulunmamaktadir.

kirvelik kurumu genel olarak asagidaki islevleri yerine getirmesi bakimindan gecmiste daha yaygin olmasina karsin gunumuzde de halen gecerliligini surdurmektedir.

kirvelik;

- var olan iliskileri pekistirmesi,

- ailelerin sosyal iliskiler agini genisletmesi,

- sosyal sigorta mekanizmasi gormesi

- farkli dil, din ve etnik gruplardaki aileleri birlestirmesi,

- bir yoreye disardan gelen kisilerin bu yoreye uyumunu kolaylastirmasi,

- dayanisma ve gucun artmasiyla onemli bir pazarlik gucu kazandirmasi gibi islevleri ustleniyor olmasi bakimindan onemli bir toplumsal kurumdur.

kirvelik yoluyla kurulan iliski olene kadar devam eder. kirve cocuklari arasinda evlenme yasagi vardir. bu yasak kirveler arasindaki iliskinin daha serbest dolayisiyla da daha guclu ve kalici olmasini saglamaktadir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol