doğum gelenekleri

darth sidious
gecis donemlerinde ilki olan dogum dunyanin her yerinde oldugu gibi anadolu’da da her zaman mutlu bir olay olarak kabul edilmistir. dunyaya gelen her cocuk sadece anne babanin degil ayni zamanda akrabalari, komsulari, soyu ve sopu da sevindirmektedir. cunku her dogum ailenin akrabalarin soyun, sopun sayisini artirmaktadir. sayinin artmasi ise; gucun dayanismanin artmasi bakimindan onem tasimaktadir. ozellikle kucuk topluluklarda ve etnik gruplarda aileler nufuslarinin coklugu oraninda kendilerini guclu ve dayanikli hissetmektedirler. yaygin olan “cocuk ailede ocagi tutturur” sozu de toplumun bu konudaki deger yargisini ve aileye bakis acisini ortaya koymaktadir.

diger bir boyutuyla incelendiginde ise; dogum kadina duyulan sayginligi artirdigi gibi, onun aile, akraba ve grup icerisindeki yerini de saglamlastirmaktadir. baba ise evlat sahibi olarak gelecege guvenle bakmakta, ayni zamanda da akrabalari ve yakinlari arasinda sayginlik kazanmaktadir. cunku cocugu olmayan kadin yakinlari tarafindan ne kadar kucumsenirse, erkek de ayni sekilde cevresinden gelen baskinin erkek yerine konulmamanin toplumsal ve ruhsal ezikligini duymaktadir.

anaya benlik ve butunluk, babaya guven, akrabaya, soya, sopa da guc kazandiran ve yasamin baslangici olan dogum olayi gerek soz konusu ciftin gerek yakinlari tarafindan buyuk onem tasimaktadir. dogum ve onun kendi evresi icerisindeki evrelerine de bir takim gecis toreleri ve torenleri eslik etmektedir.

yasamin baslangici olan dogum en onemli gecis donemlerinden olup; gelenek, gorenek. adet ve inanmalar hamile kadini ve cevresindekileri daha dogum oncesinden hatta cocuk sahibi olma isteginden baslayarak birtakim adetlere uymaya bu adetlerin gerektirdigi islemleri yerine getirmeye zorlamistir.

boylece dogum annenin hamile kalma isteginden baslayarak, yuzlerce adetin, inanmanin, dinsel ve buyusel ozlu islemin hucumuna ugrayarak adeta onlar tarafindan yonetilmektedir.

anadolu’da dogumla ilgili adet, inanma ve gelenekler;

- dogum oncesi,

- dogum sirasi,

- dogum sonrasi olmak uzere uc ana baslik altinda incelenmektedir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol