türk mutfak kültüru

darth sidious
beslenme bicimleri, icinde bulunulan kulturel- cografi- ekolojik- ekonomik yapiya ve tarihsel surece gore sekillenmektedir.

turk mutfagi denildiginde turkiye’de yasayan insanlarin beslenmesini saglayan yiyecekler- icecekler, bunlarin hazirlanmasi, pisirilmesi, korunmasi; bu islemler icin gerekli arac-gerec ve teknikler ile yemek yeme adabi ve mutfak cevresinde gelisen tum uygulamalar ve inanislar anlasilmalidir.

turk mutfagindaki cesit zenginligi bir cok etkene baglidir.kisa bir ifadeyle orta asya ve anadolu topraklarinin sundugu urunlerdeki cesitlilik, uzun bir tarihsel surec boyunca birbirinden farkli bircok kulturle yasanan etkilesim, selcuklu ve osmanli gibi imparatorluklarin saraylarinda gelisen yeni tatlar, mutfak kulturumuzun yeni yapisini kazanmasinda rol oynamistir.

genel olarak tahil, cesitli sebze ve bir miktar etle sulu olarak hazirlanan yemek turleri, corbalar, zeytinyaglilar ve hamur isleri ve kendiliginden yetisen otlarla hazirlanan yemeklerden olusan turk mutfagi; pekmez, yogurt, bulgur vb. gibi kendine ozgu saglikli yiyecek turlerini de ortaya cikarmistir. yoreden yoreye farklilasan lezzetleri barindiran yeme-icme bicimleri, ozel gun, kutlama, ve torenlerde ayri bir anlam hatta kutsallik tasir.

turk mutfagi, cesit zenginligi ve damak tadina uygunluk yonunden oldugu kadar bircok yemek ve yiyecek turu ile saglikli ve dengeli beslenmeye ve vejetaryen mutfagina kaynaklik edebilecek ornekleri barindirmaktadir.


neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol