karagöz teknigi

darth sidious
karagozun oynatildigi beyaz perdeye "ayna" adi verilir. perdeler onceleri 2 x 2,5m iken sonralari 110 x 80 cm ebadinda yapilmaya baslanmistir. ic tarafta perdenin altinda kurulmus "pes tahtasi" vardir. oyunda bunun disinda zil, tef, kamis, nareke (duduk), perdeyi aydinlatacak kandil veya ampul vardir. bunlar pes tahtasi uzerinde bulunur. oyunda kullanilan tasvirler 32-40 cm buyuklugunde olup genellikle manda, sigir ve deve derisinden yapilir. deriler ozel bir yontem ile seffaf hale getirilir. daha sonra "nevregan" adi verilen ucu keskin bicaklarla islenir. parcalar birbirine kiris veya katkut adi verilen iplerle baglanir. daha sonra tasvirler cini murekkebi veya kok boya ile boyanir.

osmanli doneminin en onemli eglence turlerinden olan karagoz, ramazanlarda, sunnet dugunlerinde, senliklerde, kahvehanelerde ve bahcelerde oynatilmaktaydi. donemin toplumsal olaylarini elestirel bir gozle konu edinen karagozun yaygin olarak istanbulda oynatildigi bilinmektedir. anadolunun diger kentlerine ise turneye giden sanatcilar araciligi ile yayilmistir.

gunumuzde ulkemizi tanitici sanatlarin basinda gelen karagoz turistik otel ve restaurantlarda oynatilmaktadir. daha cok televizyon araciligi ile seyirciye ulasmaktadir.

sinirli sayidaki sanatci tarafindan guc kosullar altinda yasatilmaya calisilan karagoz sanati ile ilgili calismalar uluslararasi kukla ve golge oyunu birligi (unima) turkiye milli merkezi baskanligi ve kultur bakanliginca yurutulmektedir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol