naturalizm

made in heaven
isminden anlasilabilecegi gibi dogalcilik anlamina gelen 19. yuzyil sonu 20. yuzyil baslarinda etkili olmus edebi akimdir.doga bilimlerinin,ozellikle de darwinci doga anlayisinin ilke ve yontemlerinin edebiyata uyarlanmasiyla gelismistir.ilk dogalci roman goncourt kardesler’in bir hizmetci kizin yasamini konu alan "germinie lacarteux" adli yapitidir.emile zola,guy de maupassant,j.k. huysmans,leon hennique,henry ceard,paul alexis,alphonse daudet bu alanda eserler vermis yazarlardir.
firambogaz
19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başında etkili olmuştur. doğa bilimlerinin, özellikle de darwinci doğa anlayışının ilke ve yöntemlerinin edebiyata uyarlanmasıyla gelişmiştir. edebiyatta gerçekçilik geleneğini daha da ileri götüren doğalcılar, gerçekleri ahlaksal yargılardan, seçici bir bakıştan uzak bir tutum ve tam bir bağlılıkla anlatmayı amaçlar. doğalcılık, bilimsel belirlenimciliği benimsemesiyle gerçekçilikten ayrılır. doğalcı yazarlar, insanı ahlaksal ve akılsal nitelikleriyle değil, rastlantısal ve fizyolojik özellileriyle ele alır. doğalcı yaklaşıma göre, çevrenin ve kalıtımın ürünü olan bireyler, dıştan gelen toplumsal ve ekonomik baskılar altında ezilir, içten gelen güçlü içgüdüsel dürtülerle davranırlar. yazgılarını belirleyebilme gücünden yoksun oldukları için yaptıklarından sorumlu değillerdir.
doğalcılığın kuramsal temelini hippolyte taine’in historei de la litterature anglaise (ingiliz edebiyatı tarihi) adlı eseri oluşturur. ilk doğalcı roman goncourt kardeşler’in bir hizmetçi kızın yaşamını konu alan germinie lacarteux adlı yapıtıdır. ama emile zola’nın le roman experimental (deneysel roman) adlı eseri akımın edebi bildirgesi sayılır. zola’nın yanısıra guy de maupassant, j. k. huysmans, leon hennique, henry ceard, paul alexis, alphonse daudet doğalcı eserler veren yazarlardır.

tiryaki
realizme tepki olarak doğmuş felsefi olarak darwin ve freud un düşüncelerinden beslenmiş kapitalist bir sanat akımı.
gelin görün ki adından da anlaşılacağı gibi, olup biten her bir şeyi doğal olarak karşılamaya üstüne yoktur.kadın intihar etmiştir romanın bir yerlerinde yazarda ses seda yok,çıt çıkmaz. oldukça doğal bir şeydir yazara göre.’’o da güçlü olsaydı,ezilmeseydi banane’’ der gibi bir havası sezilir hemencik.evlat anasını mermi manyağı yapmıştır;yazar bakar bön bön sadece. açıklamakla yetinir meseleyi.yine tertemiz masum bir genç kız kötü yollara düşmüş fahişe oluvermiştir belki.
-’’e bari bir damla gözyaşı’’...?
yazarın hiç mi hiç umrunda değildir.doğanın kanunu bu: büyük balık küçük balığı yutar...

böylesine yüzeysel,böylesine çirkeftir naturalizm.neyse ki ömrü pek uzun sürmemiştir zaten.darwin in ne mal olduğu ortaya çıkınca naturalizm de son nefesini vermiştir.
bloody mary
realizmin hemen hemen bir üst basamağı olarak addedebileceğimiz bu akım sanatçıları, karakterlerinin oluşması açısından en önemli faktör olarak belirledikleri çevre yapısını ve fizyolojiyi ele almışlardır daha çok..bir karakterino oluşmasında en önemli olan öğe fizyoloji olduğu için, karakterler en ince fiziksel ayrıntılarına kadar belirtilirler..
bu akıma bağlı oluşturulan eserler son derece sade ve yalın bir dille yazılmışlardır..
emile zola ve guy de maupassant bu akıma örnek verilebilecek sanatçılardır..

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol