sözlükteki yabancı kelimeleri türkçeleştirmek

evrendeki en mutevazi insanim
sozlukteki yabanci kelimeleri turkcelestirme kampanyasi.
simdi baslatmaya karar verdigim kampanya. sonucta bu sozlugun adi da "bilgi sozluk", "information dictionary" degil. o zaman themelere neden tema demiyoruz? entrylere neden tanim demiyoruz? faq neden sss degil?
dilimize sahip cikmaliyiz. bir insan konustugu dille dusunur; bir kultur konustugu dille yasar. eger dilimizi koruyamazsak, kulturumuzu de koruyamayiz ve farkinda olmadan amerikanlasiriz.
independence
boyle bir kampanyanin benim de fikrimi celerek hakikate kavu$masinin olasi sonuclarini minik bir $ekilde not du$eyim istedim bu entrym de.

diyelim ki entry kelimesini tanim olarak degi$tirmeye kalktik.
1-oncelikle sozluk icerisinde yer alan tum entry kelimelerini tanim olarak degi$tirmek gerekicek.100 000 civari entryden bahsediyoruz.
2-icerisinde entry kelimesi gecen tum ba$liklari degi$tirmek gerekecek.35 000 / 40 000 arasi ba$liktan bahsediyoruz.
3-bahsi gecen ba$liklara verilmi$ olan tum bkzlar bulunacak ve bir bir degi$tirilecek.
4-sozlugun tum kodlari icerisinde bulunan entry ile alakali satirlarin tek tek elden gecirilmesi gerekecek.onbinlerce satir koddan bahsediyoruz.
5-bahsi gecen kodlar degi$tirilirken muhakkak bir yerlerde hata yapilacak ve sozluk i$levselligini hatalar tamamen fixlenene kadar yitirecek.
6-tum bu i$ler icin bir gunu 72 saate denk gelen ve bu 72 saatlik gun icerisinde hic uyumayan, yemek yemeyen, ozel bir ya$antisi olmayan ve 72 saatten olu$an gununden sozluge ortalama 1 hafta ayirabilecek bir coder bulmak gerekecek.zira ben yapamam bunu.

tum bu sayilanlar i$iginda sanirim bu kampanya bizi a$ar.
evrendeki en mutevazi insanim
gecmise yonelik olarak degil, gelecege yonelik olarak uygulanmasinin kimseye bir kulfet getirmeyecegi asikardir. su andan itibaren kullanmaya baslmak da hicbir seye haksizlik etmek olmaz. sonucta eskiden yazarlara tavsan deniliyormus ama su an bilgic deniyor. bugune kadarkiler entry olarak kalsin, bugunden sonrakiler tanim olsun. cok mu zor?

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol