kara zindan

independence
ibrahim tatlises`in seslendirdigi eskilerden kalma bir turku.yine kendisinin ba$rolunu oynadigi bir filmin de ismidir ayni zamanda.meraklilari icin i$te sozleri.

bir telgraf cekmissin
gecmis olsun diyorsun
cocuk gibi sevindim
sucum yok biliyorsun

kara zindan, kara zindan
yaktin yandirdin beni
kara zindan, kara zindan
esimden ayirdin beni

coktum duvar dibinde
yas birikti gozumde
inan feryat ederdi
kim olsaydi yerimde

kara zindan, kara zindan
yaktin yandirdin beni
kara zindan, kara zindan
canimdan ayirdin beni

batti gunes karanlik
sardi beni yanlizlik
kirma umitlerimi
sonumaz aydinlik

kara zindan, kara zindan
yaktin yandirdin beni
kara zindan, kara zindan
esimden ayirdin beni

kara zindan, kara zindan
yaktin yandirdin beni
kara zindan, kara zindan
esimden ayirdin beni
xerxes
ibrahim tatlises’in 1989’da cikardigi basarili albumlerinden biri. albumde en dikkat ceken parcalar bana gore "ben insan degil miyim" ve "bir kulum iste" isimli parcalardir. albumun tamamina baktigimiz zaman ibrahim tatlises’in hemen hemen butun sarkilari ayni ses tonu ve makamdan soyledigini goruruz. bunu anlamak icin en azindan benim gibi muzik kulagi iyi olan biri olmaniz yeterlidir. ama ibrahim tatlises "ben insan degil miyim" sarkisini bambaska bir havada soyler ve albumun biraz tekduze olmasini engeller bana gore. yeri gelmisken belirtelim, albumde onemli bir sarki daha vardir ki bu sarkinin ismi "asiksin" dir. bana gore bu sarki tatlises’in muzik kariyerindeki onemli sarkilardan biridir ve hulya avsar ile cevirdigi bir filmde de soyler bu sarkiyi. albumdeki sarkilar soyle siralaniyor

a yuzu:

1- kara zindan
2- donmem asla
3- asiksin
4- bir kulum iste
5- kafama taktim seni

b yuzu:

1- ben insan degil miyim?
2- bebeklerin bebegidir
3- duydunuz mu?
4- bugun derdin yarin derdin
5- nuranim nuran
6- tren gelir hos gelir


xerxes
ibrahim tatlises’in yanilmiyorsam 1989 veya 1990’da çevirdigi filmin ismidir kara zindan. diger rollerde fulden uras, aydemir akbas, mesut çakarli ve erdinç akbas oynamakta.

bu filmde benim aklimi basimdan alan bir sahne vardir ki, sonra anlatirim.

i. tatlises, f. uras ve a. akbas, bir tekstil fabrikasinda çalisan üç arkadastir. i. tatlises ve f. uras birbirini seven iki gençtir. evlenme planlari yapmaktadirlar. fakat mahallede minibüs söförlügü yapan e. akbas, f. uras’a asiktir. bir aksam onu babasindan ister, fakat babasi vermez. bunun üzerine e. akbas, f. uras’i kaçirir ve tecavüz eder. tecavüz olayini duyan ibrahim abimiz, hemen duruma el koyar ve sevgilisine tecavüz edeni biçaklayip, hapse düser. bu olaydan sonra kimsesiz kalan f. uras geneleve düser. abimiz hapisten çikinca onu genelevden çikarir, hamama götürür, temizlensin diye. tam evlenme planlari yaparken, ibrahim abimiz daha önce öldürdügü e. akbas’in ufak kardesi olan mesut çakarli tarafindan kursunlanarak öldürürlür. film de biter.

bu filmde ibrahim abimin erdinç akbas’i biçakladigi bir sahne vardir ki inanilmazdir. o sahneden aklimda kalan diyalogu sözlüge aktariyorum. kiymetimi biliniz. olay minibüs terminalinde geçmektedir. manitasina tecavüz edildigini ögrenen abimiz gayet vakur bir edayla terminale gelir. e. akbas’i görür ve yanina gider. e. akbas, çevresine yedigi boku anlatmaktadir. abimiz gelir yanina ve diyalog baslar:

(ibrahim abi, elemana sigara ikram eder)

e. akbas: vazgeçecegini biliyordum...

(abimiz, elemana sakin bir bakis firlatir, sigaradan bi nefes çeker)

i. tatlises: peki sen ölecegini biliyor musun?

(akabinde sakin bi sekilde biçagi saplar, etraftakiler çil yavrusu gibi kaçar, fakat abimiz kaçmaz, kanli biçagi öldürdügü adamin üstüne atar, ve polisi bekler, bi sigara daha yakar.)

bu sahne anlatilmaz kolay kolay, izlemeniz lazim. ibrahim tatlises’in yorumculugunun ne kadar mükemmel oldugu kadar, oyunculugunun da ayni oranda iyi oldugunu kanitlayan bir sahnedir...

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol