zileli ceyhuni

darth sidious
asik ceyhuni, ceyhuni baba ve ceyhuni diye de anilan zileli ceyhun 1847’de zile’nin cikrikci mahallesinde dogar. asil adi omer’dir. babasi cordukogullari’ndan ahmet’tir. (kimi yazarlarin ceyhun’yi corumlu gostermeleri yanlistir, belki de bu, onun corum’da kahyaogullari’ndan meryem’le evlenmesinden dogmustur.)

ceyhuni bir sure asik tokatli nuri’ye ciraklik etmis. (ceyhuni adini da kendisine ustasi takmis.) sesi guzel, kendisi de uzun boylu, yaki sikliymis. iyi saz calar, gecimini bu yolla saglarmis. dugunlerle derneklerde, kahvelerde cogur denen 12 telli sazi beceriyle kullanirmis. cevre koyleri, kentleri dolasir, sik sik yolculuga cikarmis. bu arada sivas, corum, ankara ve istanbul’a kadar gitmis. cayirci ve veliefendi cayirlari ile semai kahvelerinde saz calmis, karsilasmalara katilmistir. ankara’da iken vali faik memduh pasa asik cemali ile onu konagina cagirmis, saz caldirip bagista bulunmustur.

ceyhuni tokatli nuri ile erzurumlu emrah’i cok sever, ikisini de ustasi sayarmis. kendisi de birtakim sairlere ustalik etmistir: niksarli bedri ve cesuri, zileli mevci ve nagami, tokatli cemali ve hicri, yozgatli mes’udi ve seyhuni, sivasli pesendi vb. bu unlu ciraklar ceyhuni’nin cevrede ne denli sevildigini ve etkili oldugunu gostermektedir.

ceyhuni 1912’de corum’un alaca ilcesine bagli isa hacili koyun de olmustur.

bektasilige baglanan ceyhuni siirlerinde, hem inanclarini yansitmis, hem de ask, doga, ayrilik temlerini islemistir. arada bir cevresinde ki olaylardan (sitma vb.) soz etmistir. dilinde osmanlica sozcuklere de yer vermistir. gazeller ve sarkilar da yazmistir.

yapiti
ceyhun7nin siirleri conklerle dergilerde (corumlu, no.6-7; yeni turk, no.37; halk bilgisi haberleri, no.9 vb.) kalmistir, kitaplasmamistir.


asim bezirci
turk halk siiri

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol