körfez savaşı

evrendeki en mutevazi insanim
2 agustos 1990 tarihinde irak birlikleri kuveyt sinirini gecerek bu ulkeyi isgal etti. topraklari ve ordusu kucuk ancak petrol kaynaklari cok zengin olan kuveyt’in yoneticisi seyh ahmed el - sabah, isgal uzerine hemen ulkeyi terk ederek suudi arabistan’a kacti. irak kuvvetleri kuveyt radyosuna girdigi sirada radyo canli yayinda, dunyadan yardim istiyordu.
kuveyt’in isgali uzerine uluslararasi toplum irak lideri saddam huseyin’e, ’isgale son ver’ cagrilari yapti. ancak, kuveyt’i, "irak’in bir parcasi" olarak niteleyen saddam, cagrilari reddetti. saddam’a gore bu uyarilar, "kibirli bati’nin bir gosterisi" idi. eger bati irak’a mudahale ederse, irak’in gucunu gorecekti.
17 ocak 1991 tarihinde birlesmis milletler’in irak’a, kuveyt’ten cekilmesi icin tanidigi surenin dolmasinin ardindan korfezde ucak gemilerinden atilan fuzeler ve cevrfe ulkelerdeki uslerden kalkan savas ucaklari irak’taki ve kuveyt’teki stratejik noktalari vurmasiyla baslayan savas. 28 subat’ta muttefik guclerinin zaferiyle sonuclanan savasta irak, kuveyt’ten cekilmeyi kabul etti. savas boyunca 100 bin irakli oldu, 65 bin irakli tutsak edildi, muttefik birlikleri 234 olu verdi. daha sonra dayanilamaz bir ambargo basladi ve irak halki acliktan kivrandi. bu ilk savasta cnn muhabirleri surekli iraktan canli yayin yapip propanganda sagladilar. turgut ozal savasa girmeye can atiyordu ama sagduyulu turk disisleri ve diger yoneticiler bunu engelledi.
aradan 10 yil gecti bu sefer sirf abd ve ingiliz birlikleri saldirdi irak’a. saddam devrildi, yerine kukla bir hukumet gecti. irakta akan kan bir turlu durmadi.
goodygoblin
abdnin kendi başa getirdiği büyüttüğü,götünü kaldırdığı saddamın kuveytin petrolüne göz dikmesiyle patlak veren ve kuveyt i kurtaran savaş...
sivridilli
17 ocak 1991 tarihinde birleşmiş milletler’in irak’a, kuveyt’ten çekilmesi için tanıdığı sürenin dolmasının ardından abd uçaklarının irak’taki ve kuveyt’teki stratejik noktaları bombalamasıyla körfez savaşı başladı.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol