antonio lucio vivaldi

hopeful
(1678 - 1741)
antonio lucio vivaldi, barok caginin en buyuk kemanci ve bestecilerinden biri, 4 mart 1678’de venedik’te dogdu. babasi st. mark kilisesinin orkestrasinda calan usta bir kemanciydi.
serco
antonio lucio vivaldi, barok caginin en buyuk kemanci ve bestecilerinden biri, 4 mart 1678’de venedik’te dogdu. babasi st. mark kilisesinin orkestrasinda calan usta bir kemanciydi. vivaldi henuz kendi eserleriyle un kazanmadan once babasiyla birlikte ikili keman konserleri verdi ve bu konserler taninmasinda da buyuk olcude etkili oldu.

bir papaz egitimi alan antonio vivaldi 1703 yilinda resmen papazlik gorevine atandi. ama ayni yil baska bir ise daha girdi. ospedale della pietà adindaki bir kizlar yetimhanede keman ogretmeni oldu. buradaki gorevi yetim ya da sakat kizlara keman calmayi ogretmek ve onlara konserlerde seslendirmeleri icin her ay iki koncerto yazmakti. venedik’teki yetimhanede verilen bu konserler bir sure sonra bir gun konseri veren kizlarla tanismak uzere katildigi bir yemekten sonra, ayrilirken "bu cirkin kizlarin tumune asik" oldugunu yazar. bir sure sonra kent seckinleri de kizlarini bu ayni yetimhane okuluna gondermeye basladilar. vivaldi daha sonraki yasaminin hemen hemen tumunu burada gecirdi. ne var ki operaya olan ilgisi onu sik sik venedik’ten uzaklastiriyordu. 1710 yilinda opera yazmaya baslayan vivaldi bundan sonra kendini ozellikle opera yazmaya verdi. bilinen 49 operasindan 22’si saklanip bugune kadar gelmistir.


opera, her ne kadar vivaldi icin onemli olsa da, bugun vivaldi’nin onemi besteledigi keman eserleri yatar. cok usta bir calgici olan vivaldi’nin keman calisini izlemis olan alman gezgin johann friedrich armand von uffenbach onun icin "kimse bugune kadar boyle calmadi ve bundan sonra da calamaz" diyordu. yolculuklari yuzunden pieta’dan ayrilan vivaldi, bu zamanlarda bile yetimhane icin koncerto yazmayi birakmadi. yaklasik 230’u keman icin olmak uzere, 450 koncerto yazmistir. vivaldi operalarini sahneletmek uzere gitmis oldugu viyana’da 27 temmuz 1741 yilinda oldu. bundan sonra butunuyle unutulmus gorunen vivaldi’nin adi yuzyilimiza dek pek taninmadi. ancak 1920’den sonra yapilan arastirmalar sonucunda vivaldi’nin yuzlerce eseri gun isigina cikmaya basladi. ve 1960’lara gelindiginde vivaldi ozellikle "dort mevsim"i ile dunyanin en buyuk bestecilerinden biri olarak kabul edilmeye baslandi.

kaynak :kimkimdir.gen.tr
goetica
barok müziğin önemli isimlerinden biridir. j.s. bach`ta çok popüler bir isimdir ancak barok dönemin simge ismidir. antonio vivaldi ondan farklı olarak barok müziği hiç sevmeyen kişiler tarafından bile yoğun beğeniyle karşılanmış bir besteci ve keman sanatçısıdır. bazı insanlar için vivaldi denince akan sular durur, bazıları ise kendini sürekli bir tartışmanın içinde bulur. bu genellikle klasik batı müziğiyle ilgilenen ve ilgilenmeyen kişileri ortaya çıkarır. klasik batı müziğiyle yakından ilgilenen, bu konuda entellektüel bir birikime sahip kişiler genelde vivaldi`ye tapınmazlar. bu diğer "her türü dinleyen" insanların tarzıdır. bu tapınmamanın ve tartışmanın ana nedeni vivaldi`nin her eserinin birbirinin kopyası olacak kadar yakın benzerlikler göstermesidir. bu tabi ki "adamın kendine has stili var. kendi müziğini yaratmış" diyenler kadar "çünkü başka bir şey becerememiş" diyenleri de haklı çıkaracak bir tartışmadır ve durulacak gibi görünmemektedir.
11 haziran 1669`da venedik/italya`da doğan vivaldi, tüm bu tartışmalara rağmen en eğlenceli ve dinlemesi hoş müzikleri yaratan bestecilerin başında gelir. vivaldi`nin müziği önyargısız ilk defa dinlendiği zaman tüm zamanların en güzel müziği gibi gelebilir.
antonio vivaldi, 38 yaşında hesse darkstadt kontu`nun yanında besteci ve keman sanatçısı olarak çalışmış, bu görevi 1713 yılma kadar sürdürmüştür. bir sene sonra da venedik`te bir kız yetim okulunun (ospedale della pieta) koro ve orkestra yöneticiliğine getirilmiş, bu okulla birlikte avrupa`nın pek çok yerinde konser vermiştir. burada çalıştığı süre içinde eserlerinin bir çoğunu bu koro ve orkestra için yaratmıştır. 1725 yılından sonra tek başına konserler vermeye, konçertolar yazmaya başlamış ve avrupa çapında büyük ün sahibi olmuştur.
antonio vivaldi`nin hemen tüm yaratıları keman konçertosu biçimindedir. müzik tarihinin ilk konçertolarının yazıldığı döneme denk düşer, hatta konçerto eserlerin yaratıcısı olarak kabul edilir. bu yüzden konçertonun babası diye anılır. ancak, vivaldi herkesin zannettiği gibi sadece keman ve orkestra eserleri yazmamıştır. kemanın yanısıra flüt, obua,fagot gibi çalgılar için yazdığı birçok konçerto ve konçerto grosso`nun yanısıra, birçok sahne kantatı ve bilinen 38 opera eseri vardır.
vivaldi, kazandığı ünü yaklaşık 10 yıl sonra kaybetmiş ve 23 temmuz 1741 ve viyana/avusturya`da yoksulluk içinde ölmüştür. yarattığı birçok unutulmaz eserin içinde en bilinen ve halen popüler olan eseri le quatro stagioni deü`anno`dm. bu yapıtın türkçe adı dört mevsim`dir. 4 ayrı konçerto eserinin toplanmasından oluşmuş bu büyüleyici eser, müzikalite ve virtüözitenin bir arada sergilediği büyük uyumla mükemmel bir müzik eserinin nasıl olması gerektiği konusunda ders verir niteliktedir.
voce - (ital.) ses. mezza voce - yarım sesle. sotto voce - hafif sesle.
vokalmüzik - insan sesi için müzik. şarkı, opera, oratoryo (messe, motette, kantat, passion) gibi kilise müzik eserleri bu türün uygulamaları arasındadır.
volkmann, robert - (1815-1883) lommatzsch`da doğmuş, freidberger ve leipzig`de becker yanında öğrenim görmüştür. prag ve viyana`da öğretmenliklerde bulunmuş, budapeşte`de akademi`ye profesör olmuştur. başlıca eserleri: 2 senfoni, yaylı çalgılar orkestrası için 2 serenat, "bayram" uvertürü, oda müziği eserleri. volkmann özlü ve akıllıca işlenmiş eserleriyle döneminin önemli bestecilerden biri olarak kabul edilmiştir.
set me free
en büyük besteci ? inanılmaz bir yetenek ? keman üstadı ?
daha fazlası...
16 yaşımdaydım ilk kez dinlediğim kişinin vivaldi olduğunu bilerek dinlediğimde. böyle söylüyorum çünkü evvelinde televizyon ya da radyo programlarında fon müziği olarak kulaklarımdaydı konçertoları. ablamın klasik müzik serisindeki 12 besteciden evdekileri bıktırana kadar en çok dinlediğimdi. münih pro arte orkestrası; kurt redel şefliğinde çalınan 19 eserinin performans ve tınısı, sonrasında dinlediğim hiçbir orkestranınkine denk düşemeyecek kadar büyüleyiciydi.
dünyada bazı insanlar hayatınızı allak bullak eder, afallatır, kendinize getirir. bu bir müzisyen, yazar, bir halk kahramanı ya da bir başkası... antonio lucio vivaldi hayatıma anlam katan adam. allegro non molto; hayatımın izdüşüm konçertosu.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol