hüseyin inan

evrendeki en mutevazi insanim
huseyin, 1949’da kayseri’nin sariz ilcesine bagli bozhoyuk koyunde dogdu. ilk ve orta okulu sariz’da, liseyi kayseri’de okudu.

1966’da odtu idari bilimler bolumu’ne kayit oldu. 1968’de tip ve daha sonra milli demokratik devrim(mdd) icindeki ayriliklarda, giderek belirginlesen illegal ve dar orgutculuk fikri etrafinda cekirdek bir grup olusturup, kir gerillasi yoluyla anti emperyalist mucadele verme fikrini gelistirmeye calisti. ozellikle odtu kokenli olan ve temelini inan’in attigi bu grup daha sonra, thko’nun cekirdek kadrosunu olusturacakti. o yillarda huseyin daha cok teori kismiyla ilgileniyordu, deniz ise pratik kismiyla. zamanla boyle bir gorev bolumu olusmustu.

14 ekim 1969’da filistin kurtulus orgutu’nun el fetihkamplarina gitti ve orada israil’e karsi savasti. 1 ocak 1971’de turkiye is bankasi emek subesi soygunu, amerikan askeri tesislerinin basilarak bir amerikalinin kacirilmasi ve daha sonra 4 amerikalinin kacirilmasi eylemlerinde yer aldi. 24 mart 1971’de kayseri’nin pinarbasi ilcesinde yakalanarak, 9 kasim 1971’de deniz gezmisve yusuf aslan’la birlikte idama mahkum edildi. 6 mayis 1972’de idam edildi. diger uc yoldasi ile birlikte karsiyaka mezarliginda yatmaktadir.
nick nicki nickince
idama mahkum edildikten sonra kogustaki son gunlerinde bile meclisten yeni gecen ve koyluyle ilgili olan kanunu istemis, koylunun haklarinin ne kadar korunduguna goz atmistir. iste bu ulke de bu kadar duyarli bir gencini kendi elleriyle asmistir. ama o hic bir seyden korkmamistir ve bunu kendi sandalyesini iterek kanitlamistir. adeta orta parmagini ya tek ya da isaret parmagiyla birlikte kaldirir gibi...
olu beden
"ben hic bir sahsi cikar gozetmeden ulkemin bagimsizligi ve halkimin mutlulugu icin savastim."
huseyini herzamanki sakin haliyle oturuyordu. sigara icmek isteyip istemedigini sordu avukatlari
-"icmeyeyim " dedi.
ayagindki lastik ayakkabilari gosterdi
-"soyleyin babama, yarin ayagimda bu lastik ayakkabilari gorunce, dogru durust bir ayakkabisi bile yokmus demesin, uzulmesin.mamak’da,cezaevinde ayakkabilarimizi giymemize bile firsat vermediler.ayakkabilarim cezaevinde kaldi.onlara hediyem olsun".
huseyin’in ayagindaki prangalar cozuldu.savci doktoru cagirdi.herzamanki gibi,idama engel bir durumu olup olmadigini sordu.doktorlar yok dedi.huseyin hicbir tepki gostermedi.
savci, karari okudu ve sordu
-"bu karar sana mi ait?.karara bir diyecegin varmi?".
basini kaldirdi ve savciya bakarak gulumsedi..birsey demedi.

huseyini ayaga kaldirdilar ve ceplerini bosalttilar.uzerinden 21 lira 95 kurus cikti.
sonra kagida sarili beyaz olum gomlegini actilar ve huseyin’e giydirdiler.
savci-"haydi huseyin"dedi.
huseyin "hadi eyvallah!"dedi ve yurudu
sehbaya dogru ilerledi.masanin uzerine cikti.
durdu.
savci-"tabureye cik" diye bagirdi.
huseyin savciya dondu, tukurur gibi
-"sabirli ol cikacagim"dedi.
huseyin tabureye cikmadan once:
"ben hicbir sahsi cikar gozetmeden ulkemin bagimsizligi ve mutlulugu icin savastim.bu an’a kadar bu bayragi serefle tasidim.bundan boyle bu bayragi turkiye halkina emanet ediyorum.yasasin isciler, koyluler.yasasin devrimciler.kahrolsun fasizm!".
tabureye cikti ve tabureye iki kez vurdu...

saat 03.00’tur..
bok bocegi
6 mayıs 1972 kurbanlarından, darağacındaki üç fidandan biri..

öğrencisi olduğu dönemlerde odtü stadyumuna 3 arkadaşıyla beraber devrim yazısını yazmıştır ve bugün hala o yazı orda durmaktadır.. her bahar öğrenciler de mumlarla ve bedenleriyle devrim yazmaktadır stadyuma tıpkı onlar gibi..
betterthan
thko nun perde arkasindaki lideri,odtu deki yaziyi 4 arkadasiyla beraber yazmistir,kurt ve alevi bir soydan gelmesi onun idamini kolaylastiran diger etkenler olmustur,aleviler tarafindan hala dede olarak anilir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol