saparmurat turkmenbaşı

kendimi kendim savunacagim
saparmurat atayeviç niyazov 1940 yılında bir işçi ailesinin çocuğu olarak dünyaya geldi. türkmenbaşı babası atamurat ve annesi gurbansultan ece’nin ikinci çocuğudur. babası ii. dünya savaşı’nda osetya’da hayatını kaybetti. ailesinin diğer fertleri, 1948 yılında meydana gelen aşkabat depreminde öldü. ilk önce yetimhanede, sonra uzak aile fertlerinin evinde büyüdü.

türkmenbaşı, rusya’nın leningrad teknik üniversitesi’nden enerji mühendisi unvanı ile mezun oldu. bundan sonra aşkabat yakınlarındaki büzmeyin (abadan) enerji tesislerinde çalıştı. daha sonra komünist partisi üyesi oldu. 1985 yılında türkmenistan milletvekilleri konseyi başkanlığı’na atandı. daha sonra türkmen komünist partisi’nin merkez komite i. sekreterliği’ne seçildi.

13 ocak 1990 tarihinde cumhuriyetin yüksek yargı organı olan yüksek sovyet başkanlığına atandı. 27 ekim 1990 günü yapılan seçimlerde türkmenistan’ın ilk cumhurbaşkanlığına seçildi. 21 haziran 1992 yılında yeni bir anayasanın kabulü için yapılan yeni cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 99.9’unu aldı.

1991’de devlet başkanı olan türkmenbaşı, 2 defa üst üste bu göreve seçildi. daha sonra da ak sakallılar kurultayı 2001 yılında türkmen lideri "ömür boyu devlet başkanı" seçti.

eşi moskova’da yaşayan türkmen lider, biri kız iki çocuk babası.

türkmenbaşı’nın 7 adet kitabı bulunuyor. ruhname adlı kitabı ise türkiye türkçesi yanı sıra dünyanın birçok diline tercüme edildi.

türkmenbaşı 21 aralık 2006 tarihinde vefat etti.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol