saparmurat niyazov

evrendeki en mutevazi insanim
saparmurat turkmenbasi adini alarak kendini ulkesinin ataturku yapma amacindaki lider. yaptigi bir cok harekette onu taklit eder. isimden bile anlasiliyor. turkmenbasi turkmenlerin atasi demek, ataturk ise turklerin atasi. aralarindaki en buyuk fark ise ataturkun sonunda demokrasiyi getirecek bir sistem kurma cabasidir; turkmenbasi ise sadece sanayilesmeye onem veriyor ve arada sirada da ataturkun yaptigi gibi bazi sozler soyluyor.
evrendeki en mutevazi insanim
turkiyeye "mavi akimla gaz almayin, biz size metrekupunu 47dolardan veririz" demistir; ama turk siyasiler kendi partilerine destek veren muteahitleri mutlu etmek icin mavi akimi tercih etmislerdir. bunun uzerinden birkac yil gectikten sonra bile aradaki iliskiler eski halini almamistir. hatta 2002 dunya kupasinda turkiyenin galibiyetini sokaklara dokulerek kutlayan turkmenlere bunu yapmamalari bizzat saparmurat niyazov tarafindan emredilmistir. adam hakli artik.
ya basta viva zapatista
21.12.2006 gününün ilk saatlerinde kalp krizi geçirerek öldüğü açıklanan piskopat devlet başkanı.

hayatı sesonline net’ten alındığı şekliyle aşağıya aktarılmıştır.
’’saparmurat atayevich niyazov 1940 yılında bir işçi ailesinin çocuğu olarak dünyaya geldi. babası ii. dünya savaşı’nda öldürüldü. ailesinin diğer fertleri, 1948 yılında meydana gelen aşkabat depreminde öldü.

niyazov, ilk önce yetimhanede, sonra uzak aile fertlerinin evinde büyüdü. leningrad teknik üniversitesi’nden enerji mühendisi unvanı ile mezun oldu. bundan sonra aşkabat yakınlarındaki bezmein enerji tesislerinde çalıştı. daha sonra komünist partisi üyesi oldu.

1985 yılında türkmenistan milletvekilleri konseyi başkanlığı’na atandı. daha sonra türkmen komünist partisi’nin merkez komite 1’inci sekreterliği’ne seçildi.

13 ocak 1990 tarihinde cumhuriyetin yüksek yargı organı olan yüksek sovyet başkanlığı’na atandı.

27 ekim 1990 günü yapılan seçimlerde türkmenistan’ın ilk cumhurbaşkanlığına seçildi.

21 haziran 1992 yılında yeni bir anayasanın kabulü için yapılan yeni cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 99.9’unu aldı.

türkmenbaşı, türkmenistan’ın moskova’dan bağımsızlığını ilan etmesinden önce 1985 yılından bu yana iktidarda bulunuyordu.’’
cetniklereolum
ruhname adlı kitabu yazmakla kalmamış bu kitabı halkına zorla okutmaktadır okullarda ders olarak okutulur bu kitap ehliyet sınavlarında bile bu kitapla ilgili sorular sorulmaktadır.
fikriminincegulu
saçma sapan uygulamalar yürüterek ülke kaynaklarını düzensiz kullanarak halkına zulüm yaşatmış insani varlik. diktatörlerin iyi oldukları nerde görülmüş?

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol