bilişim suçları

independence
ozellikle internet uzerinden i$lenen suclara verilen isim.bilgi sozluk`e yapilan saldirilar tamamen bu kapsamin icerisindedir.istanbul emniyet mudurlugu`nun kendi internet sayfasinda hazirlami$ oldugu yaziyi buraya copy paste edeyim ki herkes ogrensin.


bilisim suclari


bilisim sucunun tanimi


bilgisayar, cevre birimleri, pos makinesi,cep telefonu gibi her turlu teknolojinin kullanilmasi ile islenilen suclardir.

bilisim suclarinin turleri nelerdir?

suclarin turleri tck da suc teskil edecek tum suclari kapsaya bilmekte veya bu suclara zemin hazirlamaktadir. suclarin isleme sekilleri;

hakaret, kufur, kredi karti yolsuzluklari, sahte belge basimi, bilgilerin calinmasi ve buna bagli olarak devam edebilecek suclari kapsamakla, birlikte bunlarla sinirli olmayip, gunden gune degisiklikler gostermektedir. il emniyet mudurlugumuz bilgi islem sube mudurlugumuz 1999 yilindan itibaren degisik birimlerden ve cumhuriyet bassavciliklarindan gelen talepler dogrultusunda calismalarina baslamistir. 1999 yilinda baslayan calismalarimiz talebin atmasi nedeniyle bilgi islem sube mudurlugu icerisinde bulunan bilgi sistemi buro amirligi bunyesinde calismalarini surdurmustur. 2002 yilindan itibaren emniyet genel mudurlugu bunyesinde internet ve bilisim suclari sube mudurlugun kurulmasi sonucu tasra teskilati olarak sube mudurlugumuz icerisinde bilisim suclari buro amirligi adi altina calismalarini surdurmektedir.

ulkemizde en cok karsilasilan bilisim suclarindan ornekler

baskalarinin adina e-mail gondererek ozellikle ticari ve ozel iliskileri zedeleme.
baskalarinin adina web sayfasi hazirlamak ve bu web sayfasinin tanitimi amaciyla baskalarina e-mail ve mesaj gondermek ve bu mesajlarda da magdur olan sahsin telefon numaralarini vermek.
kisisel bilgisayarlar yada kurumsal bilgisayarlara yetkisiz erisim ile bilgilerin calinmasi ve karsiliginda tehdit ederek maddi menfaat saglanmasi
sirketlere ait web sayfalarinin alan adinin izinsiz alinmasi ve bu alan adlarinin karsiliginda yuklu miktarlarda para talep etmek.
ozellikle pornografik icerikli cd kopyalamak ve satmak.
sahte evrak basimi gibi cok farkli konulari icerebilmektedir.
not: unutmayin bu tur suclarin tek magduru siz degilsiniz. karsilasilmis olan durumdan utanmadan tum deliller ile birlikte en yakin cumhuriyet bassavciligina basvurunuz.
bilisim sucu ile karsilastiginizda yapabilecekleriniz

yasadisi siteler (web sayfalari) ile ilgili sikayetlerinizi [email protected] adli e-mail ihbar adresine bildirebilirsiniz.
sahsiniz ile ilgili sikayetci oldugunuz konular ile ilgili elde edebildiginiz tum deliler ile birlikte en yakin cumhuriyet bassavciligina muracaat ederek sikayetci olabilirsiniz.
il emniyet mudurlugumuz tarafindan yurutulmekte olan tum tahkikatlarda savcilik talimati veya mahkeme karari esas alinmaktadir.
sikayetci oldugunuz konular ile ilgili olarak yapilacak calisma neticesinde isp(internet servis saglayicinin) yurt disinda bulunmasi durumunda adli makamlar tarafindan yapilacak olan adli istinabe ile konunun takibi yapilabilmektedir.
bilisim suclari ile ilgili olarak magdur olmadan once yapilabilecekleriniz

sirketinize veya sahsiniza ait onemli bilgilerinizin yer aldigi bilgisayariniz ile ozel guvenlik onlemleri almadan internete baglanmayiniz.
internet ortaminda %100 guvenligin hicbir zaman saglanamayacagini unutmayin!
ozellikle chat ortaminda bilgisayariniza saldirilabilecegini;
chat de tanistiginiz kisilere sahsiniz, aileniz, adres, telefon, isiniz v.s. konularda sahsi bilgilerinizi vermemeniz gerektigini unutmayin!
internet ortaminda tanistiginiz kisilere kredi karti bilgilerinizi vermeyin.
internet uzerinden yapilan yazismalarinizda karsinizdaki kurumlarla ozel bir yontemle yazismanizda fayda olacaktir. bu sekilde sizin adiniza birlikte ticaret yaptiginiz sirketlere asilsiz bilgiler veya sizi kotuleyici bilgiler gonderilse bile karsi taraf bunun sizden gelmedigine emin olacaktir.
bilisim suclari ile yapilan calismalarin hukuki dayanaklari

bilgisayar yoluyla dolandiricilik tck 503-507: dolandiricilik ve iflas
bilgisayar yoluyla sahtecilik tck 316-368: sahtecilik suclari
kanunla korunmus bir yazilimin izinsiz kullanimi 5846’nolu fikir ve sanat eserleri kanunu (fsek)
yasadisi yayinlar tck 125-200: devletin sahsiyetine karsi curumler;
tck 480-490: hakaret ve sovme curumleri
tck 426-427: halkin ar ve haya duygularini inciten veya cinsi arzulari tahrik eden ve istismar eder nitelikte genel ahlaka aykiri: ve diger anlatim arac ve gerecleri.
bilgisayar sistemlerine ve servislerine yetkisiz erisim ve dinleme "bilisim alaninda suclar tck 525a, b, c ve d". maddeleridir.


yeni tck’da bilisim suclari

1 nisan 2005 tarihinde yururluge girecek olan yeni tck’nin kapsaminda, bilisim sistemlerine karsi islenen suclari da gerekceleriyle birlikte yer aliyor.


bilisim sistemine girme, sistemi engelleme,bozma, verileri yok etme veya degistirme, tuzel kisiler hakkinda guvenlik tedbiri uygulanmasi, banka ve kredi kartlarinin kotuye kullanilmasi kapsamindaki suclari tanimlayan kanun maddeleri tck’nin 243 -246.maddelerinde yer aliyor.

bilisim sistemine girme

madde 243. - (1) bir bilisim sisteminin butunune veya bir kismina, hukuka aykiri olarak giren veya orada kalmaya devam eden kimseye iki yila kadar hapis veya adli para cezasi verilir.

(2) yukaridaki fikrada tanimlanan fiillerin bedeli karsiligi yararlanilabilen sistemler hakkinda islenmesi hâlinde, verilecek ceza yari oranina kadar indirilir.

(3) bu fiil nedeniyle sistemin icerdigi veriler yok olur veya degisirse, iki yildan dort yila kadar hapis cezasina hukmolunur.

sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya degistirme

madde 244. - (1) bir bilisim sisteminin isleyisini engelleyen, bozan, sisteme hukuka aykiri olarak veri yerlestiren, var olan verileri baska bir yere gonderen, erisilmez kilan, degistiren, yok eden kimseye bir yildan uc yila kadar hapis cezasi verilir.

(2) bu fiillerin bir banka veya kredi kurumuna ya da bir kamu kurum veya kurulusuna ait bilisim sistemi uzerinde islenmesi hâlinde, verilecek ceza yari oraninda artirilir.

(3) yukaridaki fikralarda tanimlanan fiillerin islenmesi suretiyle kisinin kendisinin veya baskasinin yararina haksiz bir cikar saglamasinin baska bir suc olusturmamasi hâlinde, iki yildan alti yila kadar hapis ve besbin gune kadar adli para cezasina hukmolunur.

banka veya kredi kartlarinin kotuye kullanilmasi

madde 245. - (1) baskasina ait bir banka veya kredi kartini, her ne suretle olursa olsun ele geciren veya elinde bulunduran kimse, kart sahibinin veya kartin kendisine verilmesi gereken kisinin rizasi olmaksizin bunu kullanarak veya kullandirtarak kendisine veya baskasina yarar saglarsa, uc yildan alti yila kadar hapis cezasi ve adli para cezasi ile cezalandirilir.

(2) sahte olusturulan veya uzerinde sahtecilik yapilan bir banka veya kredi kartini kullanmak suretiyle kendisine veya baskasina yarar saglayan kisi, fiil daha agir cezayi gerektiren baska bir suc olusturmadigi takdirde, dort yildan yedi yila kadar hapis cezasi ile cezalandirilir.

tuzel kisiler hakkinda guvenlik tedbiri uygulanmasi

madde 246. - (1) bu bolumde yer alan suclarin islenmesi suretiyle yararina haksiz menfaat saglanan tuzel kisiler hakkinda bunlara ozgu guvenlik tedbirlerine hukmolunur.

http://www.iem.gov.tr/iem/?m=4&s=51

herkes hangi suctan hukum giyecegini bilmek ister degil mi?

(bkz: kuzucuk)
independence
bili$im suclari ile istanbul emniyet mudurlugunun bili$im suclari ve sistemleri $ube mudurlugu adi altinda yer alan birimi ilgileniyor.ancak oncelikle ilgilenebilecek birilerini bulmalisiniz.

bilgi olsun diye once telefon numaralarini vereyim.

http://www.iem.gov.tr/iem/index.php?menu_id=203&detay_id=100

vatan santral 635 00 00/70 hat
santral 0212 636 2973

$imdi mevzumuza donelim.

az once elime ula$an bir mail sonucunda bili$im suclarina ihbarda bulunmaya karar verdim.

mail aynen $u $ekildeydi.

bireysel & kurumsal hesabi

güvenlik alarmi
akbank online bankacılık hesabınızın hizmet süresi dolmak üzeredir. aşağıdaki linki kullanarak hesabınıza ulaşabilir ve hesabınızı tekrar aktif hale getirebilirsiniz.


http://www.akbank.com/182.aspx?url_activation=true


hayatimda akbank ile bir kere bile cali$mami$ olmamin vermi$ oldugu merak ile alakali linkli tikladim.$u sayfaya acildi cicek gibi.

http://m-art-ine.com/on/mil/login_session3/33.swf/www.akbank.com/efs/servlet/military/index1.html

akbank hesabimin olmamasi sebebi ile zaten killanan bunyem, kar$isinda akbank.com.tr i beklerken m-art-ine.com isimli domainin uzantisinin uzantisini gorunce iyice killandi tuylendi.

once akbank mu$teri hizmetlerini aradim.

+alo.merhaba.bana bir mail geldi $unlar $unlar yaziyor.oysa benim akbank hesabim bile yok.
-makinenize format attirin sonra da antivirus sistemi kurdurun efendim.
+ne formati ne antivirusu.ben virus yemedim ki? hayir virus yemi$ olsam size telefon acmadan yuzmilyon saniye once ben bunu bilirdim zaten.birileri fakemailler yollayip insanlarin internet bankacilik $ifrelerini calmaya cali$iyor anlamiyor musunuz?
-isminiz ve baba adiniz lutfen?
+yemin ederim hastasiniz siz!

telefonu $ak diye kapatmamin akabinde daha once vermi$ oldugum numarayi aradim ancak kapi duvar.allahin kulu cikmadi.akabinde 155’i aradim bana bi santral numarasi verdi.o numarayi aradim onlar da bili$im suclari bolumunde pazar gunu olmasi sebebi ile kimsenin olmamasindan oturu(ne alaka bilemedim) beni mali $ubeye bagladi.mali $ube durumu kendilerine daha iyi izah edebilmem adina beni $ubeye davet etti, ancak yine de kendilerinin elinden bir $ey gelmedigini, yarina kadar beklemem gerektigini soyledi.

e yarina kadar bu mailin ula$mi$ oldugu insanlardan sadece %1 i bu maile inanip mu$teri numaralari ile $ifrelerini girselr ne olacak peki? soruma da "elimizden $u anda ne yazik ki bir $ey gelmiyor" cevaibi aldim.

anladigim o ki, diger gunleri bilmem ama en azindan pazar gunleri bili$im suclari ile alalaki bir magduriyetiniz olmasin yoksa sictiniz.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol