sanskrit

angelus
hint-avrupa dil ailesinin hint-iran koluna bağlı en eski lisanıdır.

sanskrit, kelime olarak cilalanmış, düzenlenmiş, kusursuzlaştırılmış manalarını taşımaktadır.

tarihçiler sanskritçeyi ilk konuşanların hindistan, hazar denizi ve ortadoğu’ya kadar yayılan çok geniş bir topluluk olduğunu öne sürer; bazıları da bu lisanın hiçbir zaman dini ve ilmi çevre sınırlarını aşıp, halk tarafından kullanılmadığını iddia etmektedirler.

sanskritçeyi konuşanların ilk vatanları pencap (yukarı indus vadisi)tır. burada sanskritçenin en eski şekli olan veda lisanı ortaya çıkmıştır. m.ö. 2. bin yılın ilk yarısına tekabül eden dönemde, veda dili gelişmiş, esneklik kazanmıştır. m.ö. 1. bin yılda, ganj vadisine kadar yayılan hint- ari topluluğu bu lisanı iyice benimsemiş ve daha sonra da prakit denilen dil ortaya çıkmıştır. bu arada komşu kültürlerden birçok kelime ve kullanılış şekli de sanskritçeye karışmıştır.

gramer çalışmaları ilk gramer çalışmalarını ise m.ö. 5. yüzyılın edip ve bilginleri yapmıştır. araştırmacılar, sanskritçeyi hakiki zenginliğine kavuşturanların panini adlı edebiyat bilgininin başını çektiği bir grup olduğunda ittifak halindedirler. ancak panini’nin kurduğu gramer kuralları o devirde halkın hemen hemen tamamının konuştuğu sanskritçenin veda ve prakit kollarından birçok yerde ayrılan bir sanskritçeydi.
nickten yana sansim yok
uzun uğraşlar sonucu ele geçirdiğim m.ö 1500. yılına ait bir dilekçe örneği:

http://tinyurl.com/ygdwejt

"çorum/sungurlu belediye başkanlığı’na" diye başlıyor... kalanını çözemedim.
independence
http://tinyurl.com/ygdwejt

m.ö. 1500 lu yillara dayanan bu dilekce orneginin tam tercumesi $u $ekildedir;

------------------------------------------------------------------------------

corum sungurlu belediye ba$kanligina;

acil..

sayin belediye ba$kanim ahmet sanssiktirgit.

sizin de gordugunuz uzere gunumuzde kullandigimiz yazi tipi ve sizin soyisminiz(ozur dileyerek belirtmek zorunda oldugumu hissettigim bir konuydu bu), ileriki senelerde ben diyeyim onumuzdeki sene siz deyin henuz dogmami$ olan isa’dan sonraki 2000 li senelerde toplumumuzu ta$akoglani haline getireceginden endi$e duymaktayim. bu endi$elerim, her gece sevgili zevcem kralisis alttanalir ile aramizdaki tarti$malarimizin da odak noktasini olu$turmaktadir. zira sevgili zevcemin de soyismi $u anda gayet normal gibi gozukse bile, alttan ile alir kelimelerini ayri ayri ele aldigimiz zaman i$in icerisine biraz ibnelik giriyor gibi bir durum ortaya cikartiyor.

sayin belediye ba$kanim sanssiktirgit.

zatinizdan ricamiz yazi karakterimizi ve soyisimlerimizi yeniden gozden gecirmemizdir. bakin, sirf bu yazi stilimiz sebebi ile bize ileriki yuzyillarda hatta binyillarda $ebek muamelesi yapacaklarindan yana ciddi endi$eler ta$imaktayim. hatta biraz daha bilimkurgusal yakla$tigimiz zaman, insanlarin kare yahut dikdortgen parlak i$ikli ve uzerinde hareketli resimler yahut yazilarin bulundugu paneller kar$isinda(ismine simdilik monutögöt diyorum) yazi stilimiz ve soyisimlerimiz ile alakali gotlerinden uydurduklari tanimlar ve aciklamalar yapmalari i$ten dahi degil. bu hem bizi hem tarihimizi hem de ulusumuzu derinden yaralayacak bir $ey olur ki kutsal ra bizi bu tur $eylerden esirgesin.

sayin belediye ba$kanim sanssiktirgit.

tum bu soylemlerim i$iginda ivedilikle yazi stilimizi ve soyisimlerimizi degi$tirmemizi oneriyorum.

$ahsiniza ve makaminiza saygi ile sunulur.

profosik doktor keykubat ciftta$aklioglu.

-------------------------------------------------------------------------------

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol