boş bkz vermek

reddy
malesef bazi bilgiclerin sikca yaptigi sey,madem bos ve madem doldurmaya da niyetin yok,ne diye bkz verirsin?abkz’lar icin ayni seyi soyleyemem orda biraz daha farkli bi durum var dipnot dusme amaciyla kullanilabiliyo da bari acikca bkz verme be kardes?!
msscat
bütün bkzlar kardeştir, arasında ayırım yapan taşa döner diye açıklanabilecek başlık. ayrıca her şeyi devletten beklememek, biliniyorsa şayet bir şeyler, doldurmak, bilinmiyorsa şayet sözlük içinde ki güzel ahengi bozmamak gerekir diye de eklenebilecek başlık.
xerxes
özellikle son zamanlarda sözlük bünyesinde sıklıkla karşılaştığımız bir hadisedir "boş bkz vermek". bunun neden yapıldığı konusunda kafamda net bir fikir olmadı şimdiye kadar. bu yazı birilerine ayar vermek amacıyla yazılmamıştır, sadece bir durum tespitidir.

mesela bir başlık açılıyor veya çok önce açılmış bir başlık var sol tarafta. bu başlıklar genellikle eğlence veya geyik amacı taşıyan başlıklar. bunlara kesinlikle sözümüz yok. sözlük elbette bir bilgi paylaşım merkezi olduğu kadar eğlence merkezidir.

fakat öyle boş bkz’lara rastlıyorum ki, aslında başlıkla çoğu zaman hiç de alakası olmayan başlıklar. tıklıyorum o başlıklara "bugüne kadar kimse bir şey yazmamış, kimsenin aklına bir şey gelmemiş" ibareleri görüyorum ve haliyle bu durum benim komiğime gidiyor.

sözlük yazarı, herhangi bir başlık altına mümkün mertebe o başlık ile alakalı düşüncelerini, fikirlerini, hissettiklerini yazmalıdır bence. ister bilgi amaçlı olsun, ister eğlence amaçlı olsun hiç farketmez, önemli olan yazarın yazma kabiliyetidir. eğer yazar o başlık altına bkz veriyorsa verdiği bkz’dan da sorumlu olmalıdır ve verdiği bkz’ı da doldurmalıdır. bu sayede sözlüğü okuyan, o başlığı takip eden yazarlara da okuma şevki vermiş olurlar. sadece boş bkz verip işin kolayına kaçmamalı bence. yoksa o başlığın okunabilirliği düşüyor. yazarlar mümkün mertebe fikirlerini, düşüncelerini yazmalıdır. çünkü insan nihayetinde düşünen bir varlıktır ve düşünme yetisini de sonuna kadar kullanmalıdır. aynı şeyin burada da geçerli olduğunu düşünmekteyim.

sözlüğün boş bkz mezarlığına dönüşmesini istemiyorsanız, bu duyarlılığı gösterin...
muque
yazar sayısına oranlamak gerekirse sözlük genelinin %80 inin gerçekleştirdiği eylemdir.konuyla alakalı boş bkz.ı bir diğer yazarın hürmetli elleri için sayfaya salan kısmımızın yanı sıra, başlıkla tamamen alakasız dönemin esprisini taşıdığını düşündüğüm bkzlar ortalıkta kol gezmektedir.
örnek vermek gerekirse;

başlık:içim süt içmek

"bkz:içim sensin sütte sana girsin" hatta abkz:puhahaha

şimdi bu bkzı kim alsın? ne yazsın? hangi yazar kalksın "millet buna çok güler lan" zihniyetiyle onu ukde versin? sonra gelsin tartışmalar,gitsin ayarlar...yok; "senin sözlüğe katkın mı var lan", "sen yazar mısın ki" ler...buraların meşhur bir bkz.ı var dı...ney di o? heh tamam;

(bkz: ilk taşı günahsız olanınız atsın)
elma sekeriiii
bir ba$lıgın altına bir de ben bi$eyler soyliyeyim gayesinde, ama bir o kadar da sozlugun ebesine atlayarak bizlere sosyal mesaj vermek amacı guden davranı$ biçimidir.

misal bir ba$lık acılır altına tonla bkz girilir. ama hiç biri dı$ardan biri geldiginde tıklayınca herhangi bir tanıma ula$maz.
misal tıklayın a$agıdaki bkz’a

(bkz: bo$ bakiniza sicayim sana bi$e olmasin)

acildi mi bi$i?

hayir. acilmaz. neden? cunku senin orada geyik olsun dümen tutsun diye yazdigin cumle, aslinda birisi merak edip actiginda bi boka yaramayacak olan $ey’dir. tanım yoktur.

geyik için mi yazdınız, o zaman yine geyiklerin hayrı için dolduruverin de herkes rahatlasın.

bu kadar.
independence
ne yazik ki sozlukte ne kadar eski olursa olsun pek cok yazarimiz bu hatali uygulamayi yapmakta.

misal bir $arki ismi ba$ligi aciliyor, $u grup bu $arkiyi soyluyor deniliyor ve grubun ismine bkz ya da gbkz veriliyor, tikliyorsun bkz’ye yahut gbkz’ye, bir de bakiyorsun ki ba$ligin icerigi bombo$. bunu moderator dahi yapiyor, ben daha ne diyeyim.

verilen her bkz’nin bir $ekilde doldurulmasi elzemdir, sevaptir, sozluk icerisinde en yerinde bir davrani$tir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol