michael collins

reddy
irlanda cumhuriyetci hareketinin onderlerindendir,ancak yol arkadaslari tarafindan buyuk bi kazik yemistir ve hakki yenmistir.
duracell
ira’nın kurucularındandır. aslında ira’nın kuruluşunda beraber bulunduğu arkadaşlarının arkadaşıdır. pek bir rol üstlenmemiştir ama hitabeti kuvvetlidir. ingiltere irlanda ile ateşkes istediğinde o tam da pes etmek üzeredir. bu hareketin o zamanki lideri dev isimli bir hergeledir. michael da ona körü körüne bağlıdır. dev, bizim michael’dan londra’ya barışı imzalamaya gitmesini ister. o da dev’in gitmesinin daha uygun olduğunu söylese bile zorla gönderilir.

dev burada aslında dava arkadaşına eşi görülmemiş bir kazık atmıştır. özerklikten daha fazlasını alamayacağını anladığı için michael’i göndermiş ve daha sonra bunu siyasi bir başarısızlık olduğunu söylereyek ülkede ikilik yaratmıştır. bunun sonucunda daha bir ay öncesine kadar hep birlikte ingilizlerle savaşan irlanda, kendi içinde kargaşaya düşmüştür.

iç savaşı sonlandırmak isteyen collins, dev ile görüşmeye gitmiş, görüşememiş dönüşü de bir suikaste kurban giderek öldürülmüştür. öldüğünde 31 yaşındadır ve izdivaç halinde bulunduğu sevgilisi ile döner dönmez evlenmeyi tasarlamaktaydı. kendi mürüvvetini göremeden göçtü gitti.

irlanda, onun ölümünden sonra toparlandı. o, özerk olarak tam bağımsızlık için savaşabileceklerini savunmaktaydı, öldükten sonra anlaşıldı. irlanda, daha sonra ingiltere’den tam bağımsızlığını da koparabildi.

hayat hikayesini (bkz: jeanne d arc)’a benzettiğim kişi.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol