ilkyardım

su
ani olarak hastalanan veya kazaya ugrayan kimseye tibbi tedavisi yapilana kadar kaza yerinde aninda yapilan,hayat kurtarmaya yonelik gecici uygulamalara denir.
su
ehliyet sinavinda cogu kisinin kaldigini duydugum halbuki ilkokulda ve ortaokulda fen bilgisini kacirmayan her turk gencinin zorlanmadan yapabilmesi gereken bolum.aksi taktirde ehliyet alinamaz.
reddy
malesef ulkemizde son derece bilincsizce,imkansizliklardan dolayi kaza mahallindeki insanlarimizca "yapilmasina calisilan" kaza sonrasi mudahale.
floydian
ilk kuralı "primum non cere" yani "önce zarar verme" dir. yani hastaya yarar sağlayacağım diye işleri hepten zora sokmayındır karşılığı.
yoncash
yasami tahlikeye dusuren herhangi bir durumda,saglik gorevlilerinin yardimi saglanincaya kadar,ilk yardima ihtiyaci olan kisiye,olay yerindeki malzemelerden yararlanarak yapilan ilacsiz uygulamalar.ilk yardimin sorumlulugunu ustunuze almadan once bir doktor veya hemsirenin yardimini mutlaka isteyin.
hastanin degerlendirilmesi bu gibi durumlarda cok onemlidir.dort hayati bulgu olan solunum,nabiz,kanbasinci,vucut isisina bakilmalidir.bunlari acıklamak yanlis olacagindan diger onemli bulgularin isimleri ise deri rengi,pupilla buyuklugu(goz bebegi),kapiller dolum(kilcal damar),suur duzyi,hareket edebilme ,agrili uyarana tepki.bunlari aciklamak ancak yasayarak mumkun olabilir ve senede en az bir defa alinmis bir egitimi tekrarlayarak(saglık sektoru ile alakali degilseniz)sertifika tazelemek gerekir.hayati onem tasiyan 3 durum vardır bunlar:kanama,sok,solunum durmasi ve hava yolunun acilmasi.
orqn
kimsenin bi tarafında olmayan,eğer meslekleri gereği bilmeleri gerekmiyorsa kimsenin üstüne düşünüp bir şeyler öğrenmeye çalışmadığı müdehalelerdir.ben niye öğreneyimki,çağırırım bir ambulans gelir,ya da mutlaka etrafta bir doktor-hemşire vardır canım diye düşünenler çoğunlukta ne yazıkki.amaaan adam ölürse ölür banane diyen kesimi bu entrynin ve hayatımın dışında tutuyorum.onlar bana uzak olsun.halbuki ilkyardım kurallarını bilmek lüks değil,birnevi vatandaşlık görevidir.hayat her zaman güzel,neşeli,sorunsuz gitmiyor ne yazikki.ve en önemlisi bugün hiç tanımadığınız insanların başına gelen olayların bir gün sizin veya daha da kötüsü sevdiklerinizin başına gelme ihtimali her zaman var.kaza geçiren bir hastanın başında dakikalarca mal gibi dikilip geç gelen ambulans şöförüne kızan insanlarla dolu etrafımız.en azından temel ilkyardım bilgilerini,hayati bir kaç müdehaleyi bilmek herkesin görevidir,seçmeli değildir.
civeng
ilk sene seçmeli ders olarak aldım... hocamız sağolsun sınavlardan önce sınav sorularını veriyordu ( 100 soru verip 25’ini sınavda soruyordu ), kredisiz olduğu için yt ( yeterli ) ile geçtim, kredili olsaydı aa olurdu :)
ehliyet sınavındada çıktı, iyi ki seçmeli olarak ilk yardım seçmişim dedim, çünkü ehliyet sınavında 100 aldım ilk yardımda...

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol