ezan okunurken müziğin sesini kısmak

independence
cok da fazla dindar bir insan olmamama ragmen nedendir bilinmez ezan sesini duyar duymaz muzigi kapatir, ayaklarimi da bir yere uzatmi$sam hemen indiririm.oysa bu gune kadar alnim da secdeye degmi$ degil.demek dinle alakasi olmayan insanlarda bile bir $ekilde benlige bu tur $eyler yerle$tirilmi$ hamurumuz yogurulurken.bu davrani$imin bu zamana kadar bir zararini da gormedim.gorursem kismam bir daha muzigin sesini.sacmaliyor olabilirim muntazaman.
imgoindeeperunderground
bir nedeni bilinmez aliskanlik olup bende de sadece turbe gordugumde fatiha okumak seklinde vuku bulur. muzigin sesini de kisarim ayrica. ama bu bende sanki sahnede birisi sarki soylerken konusmayip onu dinlemek suretiyle saygi gostermek gibi bir his uyandiriyor. yani bir sekilde saygi gosteriyorsun ama saygi gosterdigin kisinin mevzudan haberi yok. olmasina da belki gerek yok. kendin bilmek yeterli. muezzin sesi kotuyse ya da ezani kotu okuyorsa muzigin sesini daha cok acitigim zaman da oldu ama bu benim degil ezani okuyamayanin sucuydu. allah baba da bana gunah yazmaz herhalde boyle bir durumda. ya da uc yanlis bir dogruyu mu goturur bilemem. netice de durum musaitse kisarim muzigin sesini, hic kimseye de hesap vermem.
ithilquessir
insana ve inanca saygidan yapilir. temel amaci muzik yuzunden bazi insanlarin ezani duymalarina engel olmamaktir. kullanim alani muslumanlarla sinirli degildir.
bayanasabi
bir de mezarlık yanından geçerken müziğin sesi kapamak vardır, ben de buna artı olarak fatiha süresi okuma ihtiyacıda oluyor, okumazsam sanki arkamdan beddua ediyorlar gibi
nemesisceylan
ezan sesinin insanoğlunun ruhuna işli olduğu söylenir ve müslüman olan yada olmayan insan, ister istemez dinlemek için müziği kapatır yada kısarmış.
hakir adam
yakışıklı bir hareket olmasıyla beraber bazen dikkat ederken bazen de duymamış gibi yapmam sebebiyle "acaba sınırda gidip geliyo muyum" dememi sağlayan eylem.
elma sekeriiii
genelde büyüklerimizden ögrendigimiz alı$kanlıktır.

dedem derdi ezan okunurken yaptıgın i$i bırakıp ezanı dinlemen saygıdır diye...

hala televizyonun, müzik çaların sesini kısar ezanı dinlemeye çalı$ırım. alı$kanlık ve miras meselesi.
imphotep
ezanı dinlemek saygı duymak güzel de..eleştriyorum kendimi.ulan ezana saygı duyuyosun..ama anlamını hiç düşünmüyosun.adam seni çağırıyor.düşünsenize..
babanız size sesleniyor;"oğlum gel çabuk.." saygı ile yaptığınız işi bırakarak,babanıza yöneliyor ve dinliyorsunuz.arkasından yaptığınız işe geri dönüyorsunuz.ne bileyim yaptığım ve yaptığımız şeyler saçma geliyor bazen.
duracell
dini bir gereklilik değildir. inanç değildir. ezana gösterilen saygı gereğidir.

ezan okununca dinlemek gerektiği toplumumuzda yer bulmuştur. iyi de bir huydur ki en azından gürültü kalabalığı olmaz.

ama bunun yanında

"ezan okunurken dinlemezsen ölürken sesin kısılır, selavat getiremezsin"
"ezan okunurken konuşmak büyük günahtır"
"ezan okunurken dinlemeyen müslüman değildir"

şeklinde hurafelerle insanları dinlemeye zorlamak da büyük bağnazlıktır, aymazlıktır, yobazlıktır.
delirtmeyinlanbeni
eğer ezanın sesini bastıracak yükseklikte müzik dinliyorsanız ve bu müzik etrafınızdaki insanların duymasını engelliyorsa kısarsınız tabii ki. bu ezandan ziyade ezanı duymak isteyen insanlara saygıdandır aslında.

ha bunu saptıran teyzeler falan da vardır. otobüste siz mp3 çalarınızla müzik dinlemektesinizdir; gelirler dürterler sanki müzik dinlemeniz, onun ezanı duymasını engelliyormuş ya da siz de ezanı dinlemek mecburiyetindeymişsiniz gibi. garip..
nys
saçmalıktır. ezan sesini dinlemek isteyen olursa teknolojinin gelişiminden faydalanıp ona youtube de dinletebilirsiniz. o sırada neden senin zevkini bölerler ki. aslında saygıyı ele alıyorsak müzik dinleyen bir insana müziğin sesini kapattırmak en büyük saygısızlıktır. ne yani o saniye o müziğe ihtiyacı olabilir insanın.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol