wolfgang pauli

darth sidious
wolfgang pauli (1900- 1958)

wolfgang pauli 2 nisan 1900’de viyana’da dogdu. arnold sommerfeld’in yaninda munich universite’sine gitmeden once ilk egitimini viyana’da yapti. doktorasini 1921 yilinda aldi ve gottingen universite’sinde bir yil max born’un, daha sonraki yil da copenhag’da niels bohr’un yaninda asistan oldu. zurih federal teknoloji universite’sinde teorik fizik profesoru olmadan once, 1923-28 yillarinda hamburg universite’ sinde okutman olarak calisti.

daha sonra michigan universite ’si (1931 ve 1941) ve purdue universite ’sinde(1942) ayni gorevle calisti. 1940 yilinda princeton’da teorik fizik bilim baskanligina secildi. fakat ii.dunya savasi sonrasi zurih’e geri dondu.
pauli yirminci yuzyil fizikcilerinin seckinlerindendi. onun arkadaslari daha ogrenciyken o, bir lider olarak biliniyordu. gorecelik teorisinin iyi bir aciklamasini yayimladi. onun adiyla anilan exclusion prensibi’ ni ortaya attiginda, atomun yapisini belirginlestirdi, ve elektronun durumunu nitelendirmek icin iki degiskenli bir fonksiyonun gerekliligini ortaya koydu. pauli, ii. dunya savasindan hemen once zurih’teki teorik fizik arastirma merkezinde, yuksuz, agirliksiz ve beta bozumu sirasinda enerji yuklu parcacigi, neutrinonun varliginin farkina varan ilk kisidir.
pauli; alanlarin quantum teorisi kesfine buyuk katkilarda bulundu ve 1945 yilinda bu alandaki buyuk ilerlemeye aktif olarak katildi. daha once temel parcaciklarin yorunge ve istatistigi arasindaki iliskiyi ortaya koyarak, alan teorisini birlestirmistir. teorik fizik ve quantum mekanik problemleri uzerine bircok ulkede makaleleri yayimlandi. bunlar enzyklopaedie der mathematischen wissenschaften volume 5 part 2, (1920) de yayimlanan theory of relativity,handbuch der physik, vol. 23, (1926) de yayimlanan quantum theory , ve handbuch der physik, vol. 24 (1933) de principles of wave mechanics.
pauli royal society of london ’in yabanci bir uyesiydi. ayrica swiss physical society, american physical society, american association for the advancement of science’yede uyeydi. 1930 yilinda lorentz madalyasiyla odullendirildi.
wolfgang pauli, franciska bertram ile 4 nisan 1934 yilinda evlendi. 15 aralik 1958’ de zurih’te oldu.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol