richard philip feynman

darth sidious
richard philip feynman (1918 -1988)

richard feynman 11 mayis 1918’de newyork’da dogdu. 15 yasindayken difransiyel ve integral konularinda ustalasmisti. 1936 yilinda m.i.t’ ye kaydoldu ve verilen butun fizik derslerini aldi. daha sonra princeton universite’ sine mastir icin gitti. hayati boyunca atomalti parcaciklarin matematigiyle ilgilendi. feynman doktorasini bitirdikten hemen sonra arline greenbaum ile evlendi. arline greenbaum tuberkiloz hastasiydi.

feyman 1942’de los alamos’a cagrildi. hans bethe 24 yasindaki feynman’i teorik bolumun lideri yapti. feynman kritik kutle icin gerekli olan uranyum miktarini tesbit etmek icin calisti. hipotezini test etmek icin los alamos’u havaya ucurmadan bircok deney araclari gelistirdi. oakridge uranyumun parcalanmasi sirasinda guvenlik problemiyle ugrasirken, feynman calisanlarin radyasyon zehirlenmesinden korunmasi icin prosedurler gelistirdi. savas sonrasi bethe’yi takip ederek, cornell universite’sine gitti. feynman burada atomalti parcaciklarin karmasik yapisi icin basit bir gosterim gelistirdi. onun bu gosterimi feynman diagramlari olarak bilinir.
1950’de cal tech’ e gitti. 1965’de julian schwinger ve shinichiro tomonaga ile birlikte elektrodynamik ile ilgili calismalari dolayisiyla nobel fizik odulu aldi. feynman’in ders notlari "feynman lectures" adli yayinda toplandi. feynman ayrica uzay mekigi challenger kazasini arastirdi o-halka’ lari(o-rings) hatasini bularak dunyayi sasirtti. feynman 15 subat 1988’de 69 yasindayken kanserden oldu.

kaynak :http://www.atomicarchive.com/bios/index.shtml

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol