hıçkırık

0 /
elenktrinkalamadimsenden
hickirik gecirmek adina cok fedakar arkadaslari benimsemiyorum ben sahsen bizzat ve kendim olarak.netekim bu uğurda olmadik essek sakasi tadinda korkutmalar ve dahasi sizi bekler.tetikte olmakta fayda var her an biri uzerinize abanip kalp krizinden olmenize sebebiyet verebilir,hick...ayy.
yeniseytan
bugüne kadar çabuk geçsin diye birçok öneri ortaya atılmıştır.ama en etkilisi kulakları ve burnu kapatarak su içmektir.okurken zor gibi görünse de denendiğinde yapılması mümkündür.işaret parmaklarıyla burun,baş parmaklarla da kulak kapatılır.boşta kalan parmaklar ise bardağı tutup ağza götürmeye yarar.test edildi,onaylandı..
azade
bir kerime nadir romanı... daha sonra baş rolünde hülya koçyiğit ve ediz hun’un oynadıkları filmi de çevrildi... bol romantizm, bol gözyaşı ve yanlış anlaşılmalarla dolu klasik bir türk filmi.
independence
hıçkırık tutmasına karşı çok sayıda çare vardır, ama hıçkırığın ne olduğu genellikle bilinmez. normal olarak soluk alıp verildiğinde, havanın akciğerlere dolup boşalması, diyaframın bir yukarı bir aşağı hareket etmesine ve kaburgaların arasındaki kasların kasılıp gevşemesine ayak uydurur. "diyafram", göğüs boşluğunun altında bulunan ve göğüs ile karın bölgelerini birbirinden ayıran, sert bir kas tabakasına verilen addır.

hıçkırık nasıl oluşur?
hıçkırık, soluk alıp verme sürecindeki hareketlerin normal sırası karışınca başlar. soluk alındığında, akciğerler genişleyip havayla dolarken, diyafram kasılıp düzleşir. aynı anda, yutkunma sırasında besinlerin soluk borusuna kaçmasını önleyen kıkırdak parçası, yani epiglot aralanır ve ses telleri arasındaki boşluk (gırtlak) açılmış olur. ancak hıçkırık tuttuğu zaman diyafram (ve çoğunlukla kaburgalararası kaslar) bir tür kas spazmı biçiminde kasılır. bu, havanın istemsiz olarak yutulmasına yol açarken, aynı anda hem epiglot hem de gırtlak ansızın kapanır. hava, ses telleri arasına hızla dolup sonra birden kesildiğinde bilinen hıçkırık sesi oluşur. sonunda, epiglot açılır, diyafram gevşeyip yukarı doğru kalkar, kaburgalararası kaslar gevşer ve akciğerlerdeki hava dışarıya verilir. sıcak ya da soğuk yemek ile içki, baharatlı yiyecekler, çok hızlı ve çok fazla yemek, soğuk hava yutmak, yemekten hemen sonra zor hareketler yapmak hıçkırığı başlatabilir. ancak, bazen görünürde hiçbir neden yokken de insanı hıçkırık tutabilir. sözgelimi bebekler gazları olmasa bile beslenmeden sonra hıçkırabilirler. bu yüzden hıçkırığı neyin başlattığı tam olarak bilinmemektedir. hıçkırık sırasında, iki sinirsel mekanizmadan birinde bir bozukluk olduğu kesindir. ya beyinde ritmik solunum hareketlerini denetleyen bölgenin gönderdiği sinyaller karışmakta ya da omuriliğin boyun bölgesinden başlayan ve özel olarak diyaframın hareketlerini düzenleyen iki diyafram sinirinden (frenik sinirler) birisi ötekiyle tutarsız sinyaller göndermektedir. ancak mideyle ilgili sorunların neden bu sinyalleri başlattığı bilinmemektedir. diyafram sinirinin, yani frenik sinirin, yemek borusunda birçok kolu bulunur; bu da, belirli yiyecekleri yutmanın ya da tuhaf bir biçimde soluk almanın niçin hıçkırığa yol açabileceğini açıklar. ancak midenin kendisinde diyafram sinirinin kolu çok azdır.

çaresi
hıçkırığı durdurmak için uygulanan yöntemlerin sayısı pek çoktur. bebekleri hıçkırık tuttuğunda bir çay kaşığı ıhlamur ya da yalnız ılık su vermek denenebilir. yaygın olarak başvurulan yöntemler arasında soluk tutmak, bir kesme şeker emmek, korkutulmak, yudum yudum soğuk su içmek ve bardağın ters tarafından su içmek sayılabilir. sözü edilen yöntemlerin tümü hıçkırığı kesebilir. bunun nedeni, sinir sistemini şaşırtıp ilgisini başka yöne çekerek hıçkırığın durmasını sağlamalarıdır. sık denenen bir başka çare de bir kesekâğıdı içine soluk alıp vermektir. bu yöntemin iyi sonuç vermesinin nedeni, solunan havada biriken karbondioksitin, beyinde hıçkırığa yol açan sinirlerin çalışmasını sekteye uğratmasıdır. diyafram siniri uzun olduğu ve birçok iç organa yayıldığı için, ciddi hastalıklar nedeniyle de çalışması kesintiye uğratılabilir. nitekim hıçkırık, peritonitin (karın boşluğunu çevreleyen zarın iltihaplanması), böbrek rahatsızlıklarının, kalp hastalığının ya da yaptığı basınçla diyafram sinirini sıkıştıran boyun tümörünün belirtilerinden biri olabilir.

tıbbi tedavi
hıçkırık tutması, ancak ciddi bir rahatsızlığı akla getiren başka belirtilerle birlikte görülüyorsa (bu durumda asıl rahatsızlık tedavi gerektirir) ya da insanın sinirini bozacak kadar uzun sürüyorsa tıbbi tedavi gerektirir. hıçkırık tuttuğunda hiçbir tedaviye yanıt vermeyen kişiler vardır; ancak ciddi hıçkırık vakalarında, doktorlar yatıştırıcı ilaçlar vermeyi deneyebilirler.
thesecret
hıçkırığın geçemesi için kişi korkutulur fakat bu seferde korkudan hıçkırmaya başlar bu böyle kısır bir döngü şeklinde gider.
deathless
güzel bir tsm eseridir ;

inan sen gittin gideli
boğazimda bir hiçkirik
bekliyorum hergün seni
elimdeki kadeh kirik, kadehim kirik

inan sen gittin gideli
inan sen gittin gideli
sevemedi senin gibi hiçkimse beni
sevemedi senin gibi hiçkimse beni

yalvaririm, dön gel artik
unutmak mümkünmü seni
uzamasin bu ayrilik
neden terk ettin beni, terkettin beni
siluet
oynak bir özay gönlüm türküsü.nakaratı şöyleydi:

hıçkırık tuttu beni
tuttu da kuruttu beni
seni gidi zalımın kızı
gitti de unuttu beni
babafingo
göğüs boşluğu ile karın boşluğunu birbirinden ayıran diyafram kasının birden kasılması sonucunda ses telleri arasindaki açıklığın istemdışı kapanması ile gerçekleşen ani soluk alımı ve bu sırada bir ses dışarı çıkmasıdır. frenik sinirin uyarılması ile geliştigi bilinmektedir. hıçkırık : solunum kasları ve özellikle diyaframın uyarılması sonucu ortaya çıkar. tıp dilinde singultus denir. nedenleri çeşitlidir. basit hıçkırıklar; çoğunlukla mide gazı, sıcak ve baharatlı yemekler, sinir bozukluğundan kaynaklanır. ayrıca; bazı kalp, karaciğer, bağırsak ve pankreas hastalıkları, zatülcenp veya zatürreede de görülebilir. 3 saatten fazla süren hıçkırıklarda, doktora başvurmak gerekir.

hıçkırık nedir : göğüs boşluğu ile karın boşluğu arasında diyafram adı verilen geniş, yayvan ve uzun bir adale mevcuttur. bu adalenin irademiz dışında kasılarak ani biten bir (spazmodik) soluk alışına sebep olmasına hıçkırık denir. soluk almamız sırasında (diyaframdaki kasılmadan dolayı) ses tellerimiz kapandığından, gırtlakta sert bir ses çıkar.

hickirik sebepleri :

çok fazla yemek

hazımsızlık

acı ve baharatlı gıdalar

çok soğuk veya çok sıcak su içmek

katılırcasına gülmek

alkollü ve asitli içkiler

diyaframda veya diyaframa giden sinirlerde bir rahatsızlık

nadir olarak "ensefalit" denilen bir beyin hastalığının bulunması veya kan kimyasının bozulması.

ne yapmalı?

yukarıda sayılan sebeplerden uzak durunuz veya rahatsızlığı tedavi ettiriniz.

hıçkırık duruncaya kadar ağız ve burun üzerine geçirilmiş bir kese kağıdı içinde nefes alıp veriniz.

derin bir nefes aldıktan sonra, nefesinizi dayanabildiğiniz kadar tutunuz.

nefes tutarken yavaşça bir yudum su içmek.

hıçkıran bir kimseyi birdenbire korkuttuğunuz zaman, nefesini bir an için tutacağından diyafram kasılmasının önüne geçmiş olursunuz.

0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol