papa 2 jean paul

spooky
84 yasinda hayatini kaybeden katoliklerin ruhani lideri papa ii. jean paul, 1820’de polonya’da dunyaya geldi.asil adiyla karol josek wojtlya, 9 yasinda annesini kaybetti ve emekli subay olan babasiyla cracovia’ya tasindi. wojtlya, cracovia’da polak dili ve edebiyati okumak uzere jagellonica universitesi’ne kaydoldu. ancak eylul ayinda polonya’nin nazi ordulari tarafindan isgali, universitenin kapanmasiyla sonuclandi. wojtyla bu donemde amator olarak tiyatro ve siirle ilgilendi. 1940’ta bir kirec ocaginda, ertesi yii ise bir kimya fabrikasinin su aritma tesislerinde calisti. 22 yasinda babasini da kaybetti. ayni yil icinde iki ciddi kaza geciren wojtyla dine yoneldi. polonya’nin rusya tarafindan nazi isgalinden kurtarilmasinin ardindan jagellonica universitesi yeniden acildi ancak wotjyla yani ikinci jean paul bu defa ilahiyat okumaya basladi.
26 yasinda rahip olan wojtyla, 1948-1951 yillari arasinda basrahip olarak gorev yapti. 1963 yilinda baspiskopos olan wojtyla, 26 haziran 1967’de ise kardinallik unvani aldi.bunda, wojtlya’nin polonya’da komunist yonetimin baskilarini goguslemedeki basarisinin yani sira, 1962-1965 yillari arasinda roma’da gerceklesen ikinci vatikan konseyi’ndeki tartismalarda gosterdigi performansin da onemli bir rol oynadigi soylenir.ekim 1978’de polonyali kardinal karol josek wojtlya, 455 yildan beri italyan olmayan ilk papa oldu ve papa ii. jean paul adini aldi. bu mertebeye ulastiginda papa, anadili lehce disinda 8 dil daha biliyordu.bazi uzmanlar, soguk savasin etkisini hissettirdigi o yillarda komunizmle mucadele dusuncesinin kardinallerin dogu bloku’ndan bir isim uzerinde uzlasmalarini kolaylastirdigini savunuyor. ikinci jean paul’un seleflerinden en onemli farki, kendisinin daha once vatikan’da calismamis olmamasina ve diplomatik gorevlerde bulunmamis olmasina ragmen papa secilmis olmasidir. papalik gorevini bir “devlet baskanligi” olarak gormekten ziyade, “misyonerlik misyonu” gibi algilamis olmasi dikkat cekicidir. 118 ulkeyi ziyaret ederek tarihin en gezgin papa’si olmasi da onun bu anlayisindan kaynaklanmaktadir.ikinci jean paul, turkiye’yi ziyaret eden ikinci papa olmustu. polonyali papa, 28-30 kasim 1979’da gerceklestirdigi iki gunluk turkiye ziyaretinde ankara, istanbul, izmir ve efes’e ugramisti. mehmet ali agca’nin 13 mayis 1981’deki suikast girisimi, ikinci jean paul’un yasaminda onemli bir donum noktasidir. suikast girisiminin gercek mimarinin kim oldugu konusunda tartismalar hala suruyor.papa da dahil olmak uzere vatikan yetkilileri, suikastin ardindan o donemin dogu bloku ulkelerinin bulunabilecegi ihtimali uzerinde durdu. suikastte yaralanarak 2 ay hastanede tedavi goren papa o donemden sonra eski sagligini yitirdi. ayrica papa suikastten sonra, papa katoliklik inancindaki meryem kultunun hararetli bir savunucusu haline geldi. papa, suikast girisimi sonrasindaki beyanatlarindan kendisini olumden kurtaranin hz. meryem oldugunu soyledi.1983’te mehmet ali agca’yi hapishanede ziyaret eden papa, agca’yi affetti. bu gorusmede agca, papa suikastinde kendisine dogu avrupali komunist ajanlarin yardimci oldugunu soyledi ancak daha sonra bu ifadesini geri aldi.
suikast girisimi nedeniyle yasam boyu hapse mahkum olan agca, 13 haziran 2000’de italya cumhurbaskani carlo azeglio ciampi’nin imzaladigi ozel af karari ile serbest birakilip turkiye’ye iade edildi.
vatikan 26 haziran’da da katolik kilisesi’nin 1917’den beri gizli tuttugu fatima’nin ucuncu sirri’ni acikladi.
vatikan’in resmi aciklamasinda, 1917’de portekiz’in fatima kasabasinda cobanlik yapan 3 cocuga gorundugu ileri surulen hz. meryem, ikinci jean paul’un basina gelecek olan suikast girisimini de yillar oncesinden haber vermis durumdaydi.ucuncu sir’in metninde yer alan, “atesli silahla yaralanarak yere dusen beyaz giysili piskopos” ibaresiyle murat olunanin ikinci jean paul oldugu iddia edildi.
parkinson hastasi olan papa ii. jean paul, subat basinda gribal enfeksiyon gerekcesiyle hastaneye kaldirilmis ve 10 subat’ta ise iyilestigi belirtilerek taburcu edilmisti. ancak, daha sonra solunum guclugu cekmesi uzerine acilen tedavi altina alinan papa’ya ameliyatla solunum cihazi takildi. papa’nin durumu 31 mart tarihinde agirlasti.
papa’nin eserleri:
papa, resmi yazilarinin yani sira resmi nitelik tasimayan bes de eser yayimladi: 1994’te “varcare la soglia della speranza” (umudun esigini asmak), 1996’da “dono e mistero: nel cinquantesimo anniversario del mio sacerdozio” (lutuf ve gizem: rahipligimin ellinci yildonumunde), 2003’te siir denemelerinden olusan “trittico romano” (roma uclugu), 2004’te “alzatevi, andiamo!” (kalkin gidiyoruz!) adli eserleri yayinlanan papa’nin 2005’in subat ayinda cikan son yapiti ise “memoria e identità” (bellek ve kimlik) adini tasiyordu.

kaynak:http://www.ntvmsnbc.com
independence
cuma gunu cenaze toreni duzenlenecek vatikanda.bu cenaze toreninin guvenligini saglamak icin 10 000 polis gorevlendirildi.daha da otesi vatikan uzerinden yapilacak her ucu$ yasaklandi guvenlik sebeplerinden oturu.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol