cizilmis karikaturun davası

sinirsahibi
basin yayin ozgurlugunden bahsederken abdulhamit zihniyetine donus yapan guzel ulkeme penguen yazarlarindan cagri niteliginde bir seslenistir. noktasina virgulune dokunmadanhttp://www.penguen.com adresinden aktarmak ise vaciptir, boyun borcudur.

cizilmis karikaturun davasi


penguen mizah dergisi kendi yagiyla kavrulan, tum gucunu okurlarindan alan bagimsiz bir mizah dergisidir. penguen dergisi yazar-cizerleri olarak hayata her zaman cizginin buyulu gucuyle ve mizahin neseli hosgorusuyle bakmaya calisiyoruz. tek amacimiz daha katlanilir bir ulke ve dunyada yasamak arzusu. gecemizi gunduzumuze katip, butun yazip cizmelerimiz hep bu arzumuzu bir nebze hayata gecirebilmek telasindan.

belki yazili ve gorsel medyada rastlamissinizdir. basbakan recep tayyip erdogan dergimizin 127 sayili kapaginda meslekdasimiz musa kart’in kedili karikaturune actigi davayi protesto etmek ve destek vermek amaciyla ortaklasa hazirladigimiz tayyipler alemi isimli kapaga 40.000 ytl’lik manevi tazminat davasi acti. yani boylece bir nevi basbakan, sermayeyi ve karizmayi kediye yuklemis oldu. evvela cikardigimiz dergilerin isimlerine bakilsaydi, hayvanlari ve adlarini asla hakaret ogesi yapmadigimiz, dolayisiyla basbakan’i da cesitli hayvanlara benzeterek ona hakaret etmeyecegimiz anlasilabilirdi. biz hayvanlari bu dunyaya ait ve bu dunyada en az bizim haklarimiza sahip canlilar olarak goruyoruz. ve basbakan’a da her zaman soyledigi “yaradilani sev, yaradandan oturu” felsefesini hatirlatiyoruz.

dava kisisel bir tazminat davasi ve dava gerekcesi de basbakan’in kisilik haklarina saldiri olarak belirtiliyor. basbakan konumundaki bir kisinin duygusal tepki vermesini, mizahi bir elestiri karsisinda manevi haklarini one surmesini, yani bir nevi kusmesini anlamakta gucluk cekiyoruz.

dava gerekcesi komik ancak arkasindaki zihniyet cok ciddi. ve hatta traji-komik. bu davayla bir bakima dusunce ozgurlugumuz ve mizah becerilerimiz sinirlandirilmaya calisiliyor. mizahcilar her donemde buna benzer baskilarla karsilasmistir. ancak hicbir zaman taviz vermemisler ve bu nedenle iktidarlar gelmis, gecmis fakat guclu mizah gelenegimize dayali mizah dergileri hep ayakta kalmistir.

bu davayi basbakan kazanirsa, dusunce ozgurlugu ve mizah uretme hakki acisindan ulkemiz demokrasisi kaybedecektir.

basbakan konumunda bulunan bir kisi alkis kadar gerektiginde elestiriye de acik olmalidir. ustelik bu surec kendilerinin baslattigi bizim de mesleki onurumuzu, nese ozgurlugumuzu savunmak ve bir meslektasimiza destek vermek amaciyla katildigimiz bir surectir. hicbirimiz bir sabah uyanip da ‘haydi basbakan kafali cesitli hayvanlar cizip, ona hakaret edelim’ diye dusunmedik. bu bir etki tepki meselesi. basbakan etkidi, biz de tepkidik.

konu kisa surede hem yerli, hem yabanci basinda genis yanki buldu. basbakan’in avrupa turlarinda cizdigi yenilikci, ozgurlukcu eda bu davayla birlikte buyuk yara aldi. bu duruma en cok bizler uzuluyoruz.

penguen dergisi iki yillik gecmise sahip genc bir mizah dergisidir. ve bu dava da aslinda dergimizi maddi ve manevi anlamda bitirme niteligindedir. bunu goruyor, gardimizi aliyor ve asla tavrimizdan odun vermeyecegimizi belirtip buyuk ustamiz oguz aral’in “allah cocuklari, sarhoslari ve mizahcilari korur” sozuyle guc kazaniyoruz.bu vesileyle yanimizda yeralan tum meslekdaslarimiza, ustalarimiza, yazili ve gorsel medya mensuplarina ve en buyuk destekcimiz siz sevgili penguen okurlarina cok tesekkur ederiz. her zaman oldugu gibi bundan sonra da desteginizi bizden esirgemeyeceginize adimiz gibi eminiz. sagolun, varolun. iyi ki variz.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol