darülaceze

mitili
kadın-erkek, yoksul, sakat ve kimsesiz çocukları korumak için, sultan ikinci abdülhamid han devrinde yaptırılarak hizmete sunulan “düşkünler yurdu”.
dârülaceze’nin temeli, 7 kasım 1892 tarihinde kâğıthane’de, atış alanı sırtlarında atılmıştır. devrin sadrazamı halil rifat paşa, dârülaceze’nin yapılmasında önderlik etmiştir. yapıldığı devirde (28 ocak 1895) çıkarılan kararnâmelere göre; yurdun yönetimi, dahiliye nezareti’ne (içişleri bakanlığı) bağlanmıştır. yurdun yönetim kurulu başkanlığı, belediye tarafından seçilen ve padişahça onaylanan bir memur tarafından yapılırdı. üyelikleri ise; vakıflar idaresi, müftülük ve zaptiye nezareti tarafından seçilen birer memurdan olurdu. bundan başka ayrıca, dârülaceze’de ermeni, rum, katolik ve yahudi azınlıkları da birer temsilci bulundururlardı. kurul, hiç ücret almadan görev yapardı.

dârülaceze’nin bugünkü idaresi, 23 temmuz 1908’de, istanbul belediyesi’ne bağlandı. 14 mart 1910’da da belediye sağlık işleri müdürlüğüne verildi. 3 ekim 1912’de yönetimi sıhhiye müdürlüğüne devredildi.

independence
oyle bir soylenti vardir ki akil almaz;

darulaceze’de akp’ye oy vermeyecek olan insanlarin secim sandiklarina goturulmedigi, sandiga goturulmeyen insanlarin da kendi aralarinda tutanak tuttuklari soylenmekte.

allah vere ki sadece soylentiden ibaret olsun.
independence
ramazan ayni icerisinde bilgi sozluk olarak en azindan bir kere ziyaret etmemiz gerektigine inandigim yer. konu ile alakali organizator bulunursa super olur.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol