kekemelik

imgoindeeperunderground
konusurken kelimeleri yanlis yerlerde kesmek ya da tamamlayamamak, tamamlamada gucluk cekmek sekilde olan konusma bozuklugu.

sahip olan insanlara kekeme denir ama denmese onun yerine "konusma guclugu var" dense bu kisilerin durumu asmalarinda daha faydali oldugu soylenmektedir.

ayni zamanda bu rahatsizliga sahip olan insanlarla konusurken mumkun oldugunca sozlerini kesmemeye calismak, bir sey sorulacaksa daha cok evet, hayir seklinde cevap verecegi sorular secmek, duzgun soylemesi icin zorlamamak gerektigi bilinmektedir. psikolojik tedavi gerektirdigi ve giderilebilen bir rahatsizlik oldugu soylenir.
louandreassalome
başlangıcı 2-4 yaşları arasında olup tekrarlar,tutulmalar(bloklar) ya da seslerin uzatılması biçiminde özellikler göstermektedir.dil ve konuşma evresindeki her 100 çocuktan 4’ünü etkilemektedir.erkek çocuklarında kızlara oranla daha sık gözlenmektedir.

kekemeliğin nedenlerine ilişkin görüşler şöyle özetlenebilir:
1.psikolojik bir sorundur.
2.fizyolojik bir sorundur.
3.nöro-linguistik bir sorundur.
4.kalıtımsal bir sorundur.
5.öğrenme sorunudur.
6.nöro-fizyolojik bir sorundur.

3-4 yaşlarında çocuklar nöro-motor,bilişsel ve duygusal gelişmeye girerler.pek çok çocuğun bu yaşlarda konuşmasındaki akıcılık bozulabilir.ve bu durum çoğunlukla geçicidir.

erken dönem kekemeliğin olduğu durumlarda bu çocukların yüzde 75’inin 5-6 yaşları civarında kekemelikten kurtuldukları görülmüştür.

kekemelikte genetik yön ve biyolojik eğilim önemlidir.problem genelde yavaş yavaş gelişir.tamamiyle bir çaresi ve geri dönüşü olmadığı söylenir.sağ hemisfer aktivasyonunun kesilmesi gerekiyor çünkü bu bölüm kaçma,kaygı ve kendini olumsuz hissedişlerle harekete geçiyor.bu yüzden kekemeliği olan kişiye önce kendi hakkında olumlu düşünmesi telkin ediliyor.
deborah
az biraz da sahip olsanız psikolojik olarak gerilmeniz sonucunda gayet ilerleyebilen bir konuşamama sorunu. sesli bir şekilde yazıları okumak veya şarkı söylemek ile büyük ölçüde aşılabilir. kafaya takıldığı sürece, düşünürken ve yazarken bile probleme yol açabilir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol