25 eylül 2017 kürdistan referandumu

independence
kuzey ırak bolgesel yonetimi tarafindan yapilmakta israr edilen referandum. basta turkiye olmak uzere kimse taraftar degil bu referanduma, hatta ırak merkez yonetimi de sonuclari tanimayacagini coktan acikladi. bakalim durum ne olacak. bu referandum gerceklesir ve bagimsizlik ilan edilirse turkiye'nin askeri guc kullanmasi da ihtimaller dahilinde.
ultio
eğer ki gerçekleşir ve evet sonucu çıkan bir referandum olursa ortadoğu yeniden köklü bir şekilde değişime uğrayacaktır.
peki bu referandum sonrası neler olacak, olacak senaryoların iki yönü var:
birincisi;bağımsız kürdistan devleti iran, ırak ve türkiye devletleri için tehdit oluşturan bir güç olacak.bu durumda amerika ve israil bu tehditi kullanarak işlerine geldiği gibi kullanacak. kürdistan da iran, ırak ve türkiyeden intikamını bu şekilde alabilecek.
ikincisi;iran,ırak ve türkiye devletleri kürdistan devleti için tehdit oluşturacak. kürt devleti de kendisini destekleyen israil ve şu anda sessiz kalan körfez ülkeleri ile ticari anlaşmalar yaparak ticari hacmini genişletecek. ayrıca avrupa ile dostane ilişkiler kurup içerde yeni bir medeniyet kurmayı hedefleyecek. komşularından gördüğü tehdite boyun eğmeyip askeri önlemler alacak ama hiçbir zaman diplomasiden vazgeçmeyecek böylece dünyanın geri kalanından hoşgörü alan kürdistan bı devletlerin işini zorlayacak ve uzun vade de bu devletler kürdistanı kabulleneceklerdir.
size hangisi daha mantıklı geliyor bilemem ikisi de mantıksız geliyor ama bence bu ikisinden biri gerçekleşecek yada bir benzeri olacak.
hundede
Büyük dedesinin tarihini okumamış bir maceraperestin en başta Türkiye hükümeti tarafından yerlere göklere sığdırılamayarak resmi karşılanması ve diğer ülkelerinde desteği ile yapacağı kalkışma.
Sonucu ise mahabat kc den daha kötü olacaktır. o olayda 3 5 kişinin idamı ile olay kapanmıştı ancak bu sefer bildiğin savaş olacak gibi. Rabbim korusun bizleri ah be re.te.e keşke adama devlet başkanı muamelesi yapmasaydınız. Bir akıllıya 40 sefer deli dedimi deli olur sözünü yaşattınız bize.
independence
barzani'nin son cikislarina bakilacak olursa gerceklesecek bu referandum ve elbette bagimsizlik adina evet oyu cikacak.

bu durumda turkiye'nin elinde birden fazla koz var ve hepsi de etkili.

kuzey irak'ta varillenen petrol'un cok cok buyuk kismi turkiye uzerinden dunyaya dagitiliyor. turkiye sinir kapilarini kapatma yoluna gidebilir.

kuzey irak'a gelen gida vb. seylerin pek cogu mersin limanindan tasiniyor bolgeye. limandan cikis yasaklanabilir, sinir kapisi yine bir baska secenek olarak kapatilabilir.

kuzey irak suyu da turkiye'den geciyor. turkiye barajlari kullanarak suyun gecisini engelleyebilir.

son secenek olarak da turkiye askeri guc kullanabilir ki bunun tezkeresi daha dun gecti meclisten.

ozetle b cilgin hareketin cezasini yine masum halk cekecek barzani sarayinda yan gelip yatarken.
independence
kuzey irak yonetiminin basbakani "referandumda evet cikmasi demek, hemen bagimsizlik ilan etmek demek degildir" diye aciklama yapti.

bugun olmasa bile yakin bir zamanda o bolgede bagimsiz bir kürt devleti kurulacak ve yavas yavas tum ulkeler bu yeni devleti resmen tanimaya baslayacaklar. tipki guney kibris gibi. yeterki turkiye'ye yakin bir yerde turkiye'yi rahatsiz edecek bir unsur olsun.

bu arada uluslarin kendi kaderini tayin hakki falan denilmis ya, bu kadar ozendikleri meth ettikleri ulusa katilmalarini ve oranin resmi vatandasi olmalarini oneriyorum kendilerine. turkiye'nin nimetlerinden faydalanip kurdistan isimli bir yere methiyeler duzmek klavye basinda son derece kolay tabi. orada yasayan birisi bu sekilde bir soz soylese saygi duyarim ama bu sinirlar dahilinde yasayip uzaktan atip tutmak hic samimi degil.
independence
sonuclar su sekilde;

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi tarafından açıklanan resmi referandum sonuçlarına göre oy kullanan kişilerin yüzde 92.73'ü 'evet' oyu kullandı. Hayır oyu verenlerin oranı ise yüzde 7.27 oldu.
independence
barzani efendi referandumun sonuclarini dondurdugunu acikladi. bununla birlikte tum askeri operasyonlari da durdurdu, cunku bagdat yonetimi ile konusarak anlasmak niyetindeymis.

irak ordusu geldi, barzani'nin gotu ucbucuk atti, referandumun sonuclarini dondurdu. durumun tam olarak aciklamasi bu sekilde.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol