petanque

darth sidious
petanque, fransa’nin en populer acik hava oyunlarindan biridir.
oyunda amac, her birinin uzerinde farkli cizgiler olan celik toplari, "pig", "but" ya da "cochonnet" olarak adlandirilan minik kilavuz topun mumkun oldugu kadar yakinina yuvarlamak ya da atmaktir.
oyunu oynamak icin ozel bir egitim gerekmez, 7’den 70’e herkes, bu etkinlige katilabilir. oyuncular gruplara ayrilir. ilk olarak hangi grup baslayacak karar verilir ve oyunculardan biri kilavuz topu, belirledikleri atis noktasindan, minimum 6 ve maksimum 10 metre uzaga dogru firlatir. oyunu baslatan takim, ilk atisi yapar.

oyunun bundan sonraki asamasinda, rakip takim oyunculari, toplarini kilavuz topa, ilk topun bulundugundan daha yakin bir mesafede duracak sekilde atmaya calisirlar. basari saglanana dek, toplar atilmaya devam edilir. bu arada rakip takimin isabetli toplari da sabote edilmeye calisilir.

tum toplar atildiktan sonra, puanlandirma asamasi baslar. mezuralar alinir ve olcumler yapilir. kilavuz topa en yakin topun sahibi takim, kilavuz topa en yakin rakip takim topu ile kilavuz top arasinda kalan alandaki her bir topu icin puan kazanir. her basarili atis icin birer puan takimin puan hanesine yazilir.
oyun, bir takim 11 ya da 13 puan toplayana dek devam eder.
kesinlikle cok rahatlatici ve eglencelidir. bir gun mutlaka bir elinize iceceginizi alin ve petanque oynamanin tadina varin.
petanque in 5 minutes:http://www.petanque.org/news/admin/227.shtml

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol