tck 327

lazaroni
tck 327
devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme.

(1) devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri temin eden kimseye üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası verilir.
(2) fiil, savaş sırasında işlenmiş veya devletin savaş hazırlıklarını veya savaş etkinliğini veya askerî hareketlerini tehlikeye koymuşsa müebbet hapis cezası verilir.
lazaroni
can dündar ve saz arkadaşı erdem gül'ün işlemiş olduklari suçun karşılığında mahkeme tarafindan verilen cezanin kanun maddesi.

can dündar devletin gizliligine iliskin bilgileri elde etti ve ışid'e silah gonderiliyor yalaninida ekleyip haber yaptı. demekki demekki neymiş efendim her halti yiyip gazetecilik kisvesi altına saklanmayacakmışız nokta.

öyle birşey yok ta velevki silahlar ışid teröristlerine gidiyordu diyelim, sen kimsin de devletin gizli kalması gereken bilgilerini ifşa ediyorsun ey dündar.
lazaroni
tck 327 ne neleri kapsadigi belli olmayan tck maddesi.
demek olsa olsa kötü niyetliliktir.

arkadaş sen türkiye cumhuriyeti devletini seviyormusun?
sevmiyorsan defolup gidebilirsin istedigin bir ulkeye.

atatürk'ün kurmuş oldugu devletin gizli bilgilerini ifşa eden birini savunmak atatürk'e ve devlete hiyanettir ayrica. bos beles konusmayacak, devletin savunucusu olacaksin, hainlerin degil.

devletinin istihbarat servisinin yaptigi her iş gizlidir, gorevli memurlar haricinde kimsenin bilmemesi lazim.
mit teşkilatinin yonetmeligi bile gizlidir.

neyin peşindesin, müslumanmisin yoksa hristiyan uşagımisin?
türkiye vatandasimisin yoksa israil vatandaşimi?
mentat
modern hukuk devletlerinde devlet kurumdur, hem de anonim şirket gibi bir kurumdur. modern hukuk devletlerinde devletler hukuklarını egolarıyla değil gerekliliklerle kurarlar. hukuki yorumları da bunlar üzerinde gerçekleştirirler.

şimdi gelelim maddemize; "devletin iç ve dış siyasi yararları bakımından" ibaresi bunu kimin belirleyeceği ayrı bir tartışma konusu olduğu için, ceza hukukunda suçta ve cezada kanunilik ilkesi bakımından aykırılık teşkil ediyor. yine de hukuk devleti kapsamında düşünürsek, uygun yorumlaması şöyle olmalı: "en açık şekilde bariz bir şekilde temin edilmesi halinde devlete zarar getirecek bilgiler"

böyle yorumlarsak bir bakalım; gündemimizdeki gazetecilerin yaptığı haber devlete ne zarar getirdi?

öte yandan tüm ceza hukuku hükümleri zıttıyla birlikte okunup dengelenir.

çünkü tüm ceza hükümleri bir özgürlüğü sınırlandırır. özgürlükleri sınırlandırmak ancak kanunla ve anayasanın belli ilkeleri çerçevesinde (ay m.13) değerlendirilir. öte yandan hemen hemen tüm ceza hükümlerinin karşısında hakkı ele alan bir madde bulunur örneğimizde de basın hakkı ve ifade özgürlüğü maddeleri bu şekildedir.

dolayısıyla "devleti üzmek tayyibi üzmek atatürkü üzmek" gibi açıklamalar yapmadan önce "hukuk"u üzüyor muyuz diye bir düşünmeliyiz.

not: atatürkçü biriyim.

edit: burası forum olmadığından işi "muhabbet"e çeviren yazılara cevap vermeyeceğim. entry'e katkısı olmayan başka bir edit de yapmayacağım.
lazaroni
atatürkçüyüm deyince vatan hainlerini savunmamak akıllı insan işi olsa gerek.

devletinin o anki resmi politikası gereği herhangi bir oluşuma göndermiş olduğu silahları terör örgütlerine gidiyormuş gibi haber yapmak devlete zararlı mı dır değil mi dir?
sen cumhurun reisini sevmiyor olabilirsin, sevecen diye bir kanun yok, lakin türk'üm diyorsan, atatürkçü yüm diyorsan, devletimi seviyorum diyorsan, devletinin çıkarları için çalışacaksın, başka ülkelerin çıkarları için değil!

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol