öjenizm

profesyonelogrenci
olumsuz karakteri pasif veya aktif bir şekilde yok etmeye dayalı bilimsel ırkçılıktır.

ünlenmesi bir doktor sayesinde olmuştur. dr. harry haiselden sakat bir çocuğu ameliyat etmeyi reddeder. çıktığı mahkemede öjenizmi desteklediği iddiası üzerine "eger o bebeği tedavi etseydim toplum için daha büyük bir suç işlerdim." der ve meslekten men edilir.
kendi gibi düşünen insanlar için bir dernek kurar. bu dernek aktif çalışır ve hitleri destekler. hitlerin kavgam kitabına ödül verirler.

öjenizm antik yunandan beri vardır. bakire olmayan kadının hastalıklı olabileceği düşüncesi ve bakire kadınlarla yapılan cinsel ayinlerle saf ırk yaratma isteği o zamanlardan başlamıştır. o ayinlerde bakire (virgin, saf) kadınlar seçilir. dönemin ileri gelenlerini oluşturan ırkının devam etmesi gereken 21 erkek kadına ayinde tecavüz eder. bebeğin kimden olduğu önemli değildir. saf ırk olması yeterlidir. kadın ayinden sonra bebeğin saf kalması istendiğinden zindana kapatılır. doğumdan sonra da öldürülür.

araştırınca bir çok örnek çıkabilir. bir çok kültürde uygulanmıştır. yakın tarihte 20. yy abdsinde bu akım canlanmıştır. 1907de indianada zorla kısırlaştırma anlaşması imzalanmıştır. bu anlaşmaya göre özrünü genetik olarak aktarmaya yatkın kişiler kısırlaştırılarak aktarım önlenmek istemiştir. 1970e kadar 3000 kişi kısırlaştırılmış. en son kısırlaştırılan birinin genetik olarak aktarılmayacak bir hastalığa sahip olduğu halde yanlışlıkla kısırlaştırıldığı fark edilince kaldırılmıştır.

bunlar görünen örnekleridir.
halbuki toplumun bize normalleştirdiği öjenik davranışlar da azımsanmayacak kadar çoktur.
farklı mezhepten olan insanların evlendirilmemesi iki tarafın da soyunun saflığını bozmama isteğinden kaynaklanır.
yine aynı şekilde sınıf farkı yüzünden bir doktor ve bir inşaat işçisinin evlenmesinin garip karşılanması bu öjenik tutum sebebiyledir.
insanın kendi başarılı olma ve miras bırakma tutkusu bile kendi soyunun hayata üstün başlamasını istediğinden kaynaklanır.
şuan adı önemli olmayan bir parti de kendi ırkının üstünlüğünü ilke kabul edip bir çok oy alabilir.

ilk bakışta uç gibi gelse de herkesin şu veya bu şekilde desteklediği ırkçılığın bilimsel yansımasından başka bir şey değildir.

(bkz: ırkçılık)

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol