panama belgeleri

independence
iki gundur dunya calkalaniyor bu belgelerle ama ilginctir basligi henuz acilmamis. neyse, konuyu izah edeyim.

mossack fonseca isimli panama'da kurulu bir avukatlik firmasi, kendi musterilerine offshore hizmetleri de dahil olmak uzere akla gelebilecek pek cok hizmet sunuyor. bu firma ayni zamanda dunya capinda 4. buyuk offshore hizmeti sunan firma. bu baglamda dunyanin belli basli siyasileri, milyarderleri, bilmemkimleri kara paralarini aklamak icin bu firma ile irtibata geciyorlar.

uluslararası araştırmacı gazeteciler konsorsiyumu (ıcıj) tarafından bir yıllık bir araştırma bu firmaya ait 11,5 milyon belge inceleniyor ve bu belgeler 1977'den 2005 yılına kadar olan 38 yılı kapsadığı gibi, 214 binin üzerinde offshore hesabı içeriyor. ardindan da gectigimiz gunlerde bu belgeler sizdiriliyor. sizdirilan belge sayisi 11,5 milyon adet ve toplamda 2,6 terabayt yer kapliyor.

belgelerin icerisinde en onemlisi de putin'in yakinlarinin karistirdiklari olarak soyleniyor. ote yandan bugun izlanda basbakani sigmundur david gunnlaugsson belgelerde ismi gectigi icin istifa etti ve belgeler ilk kurbanini aldi.
mustaitbiradam
içinde acun'un dominik'te kiraladığı -sözde- adaların vergi makbuzları falan var olup olmadığını bilmediğim, umrumda da olmayan belgeler.
pipolarbozuk
belli ki birileri yine trilyonlarla oynarken ben akbil basıyorum. aktarmada kuruş hesabı yapıyorum.
tek anladığım bu olmasa da düşünülecek en basit olay bu malesef. ağlıyorum ve makyajım akıyor.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol