kobra etkisi

adimneo
bir sorunu çözmek için yapılan müdahalenin, sorunu işin içinden çıkılmaz bir hale getirmesidir.

bu terim yaşantımıza çok ilginç bir tarihi olaydan geçmiştir:
hikayemiz, ingiltere'ye 'üzerinde güneş batmayan imparatorluk" ünvanını getiren işgali olan hindistan'da geçiyor. ülkede bolca bulunan kobra yılanlarından nasıl korunacağını bilmeyen ingiliz askerler çokça zaiyat vermektedir. ne yapsalar yılanlardan kurtulamayan ingiliz hükümetinin aklına dahiyane olduğunu düşündükleri bir fikir gelir: "zehirli kobraları hintlilere kırdırıp, ölüsü başına para vermek."

proje ilk etapta çok başarılı olmuş. hintliler sokaklarda kobra yılanlarını bir bir öldürüp paralarını alıyorlarmış. taa ki hintlilerin aklına ingilizlerinkinden daha cin bir fikir gelene kadar: yılan çiftlikleri kurmak.

hintliler çiftliklerde yılan beslemeye başlar. ingilizler, ne kadar para öderlerse ödesinler; sokaktaki yılanlar azalmamaya başlayınca durumu ayıkırlar. daha sonra da ölü yılan başına ödedikleri parayı kaldırırlar. bu sefer besledikleri yılanların para kazandırmaktan ziyade masraf olacağını anlayan hintliler, yılanları sokaklara salarlar. sonuç olarak, artık sokaklardaki kobra yılanı popülasyonu öncekinden daha fazladır.

kaynak: http://onedio.com/haber/bazen-bir-seyleri-akisina-birakmak-gerektiginin-deneysel-kaniti-kobra-etkisi-592227
nevrasteni
anneme okuduğumda kafasını o bilgiç ifadeyle salladı. soru sordu, sorusu da şu:
- ee, yani şimdi kobralar çok mu fazla?
başını unuttu sanırım. biraz hava almalı.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol