ondörtler

ismettt
27 mayıs darbesinden sonra iktidarı ele geçiren ve milli birlik komitesi'ni oluşturan subay kadrosu arasında siyasi bir amaç birliği yoktu. mbk içinde zamanla başlıca iki siyasi görüş biçimlendi.birinci görüşe göre, 27 mayıs müdahalesinin amacı demokratik sistemi yeniden kurmak, bunun için gereken hukuksal yapıyı oluşturmak, en kısa zamanda seçimleri yaparak iktidarı seçimle gelecek olan sivil yönetime devretmekle sınırlıydı. ikinci görüşe göreyse türkiye'nin siyasi, sosyal ve ekonomik alanlarda yapısal sorunları vardı ve bunlar çözülmeden ülkede sağlıklı bir demokrasi kurulamazdı. bu grup, iktidarın kısa sürede yapılacak seçimlerle yeniden sivillere bırakılmasını kabul etmiyor ve askeri yönetimin uzun süre daha devam etmesi gerektiğini öne sürüyordu.

darbenin 14'ler ismiyle anılan bu grubun genel fikri eğilimleri ise: mevcut siyasi organizasyonlara, kendi ifadeleri ile "statükocu-muhafazakâr" olmaları nedeniyle ülkenin büyük sorunlarına köklü çözümler getiremeyeceği yönündedir. 14'lere göre, türkiye'nin zaman kaybetmeye tahammülü yoktu ve bundan dolayı tarafsız ve güçlü bir milli birlik komitesi iktidarı, sağlık hizmetlerinin sosyalizasyonundan başlayıp, toprak reformuna kadar uzanan bir dizi reform politikasını gerçekleştirene kadar yönetimde kalmalıydı. bu reformu yürürlüğe geçirebilmek için ise "en az" dört yıllık iktidar dönemi öngörülüyordu.

dönemın chp'sı ve ısmet ınönü'nün mbk'ya darbeyı bıtırıp sıvıl yönetıme bırakın şeklındebaskıları sonucu ellerı güçlenen ılk grup başta alparslan türkeş olmak üzere toplam 14 subay yenı delhı'den bürüksel'e, tel avıv'den tokyo'ya olmak üzere hepsını bırbırınden farklı şehırlere çeşıtlı görevlerle sürgün ettıler.
scalet
içlerinde alpaslan türkeş'inde bulundunuğu 14 tane darbeci subay. hepside sürülmüştür. genel de bir çoğuda mhp nin kurucu kadrosunda yer almıştırlar. primer özellikleri arasında turancıdırlar.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol