supraventriküler taşikardi

yazargezer
uzun suredir duzenli spor yapmam nedeniyle dinlenik halde nabzim 45-55 arasi atar, yogun ve uzun sureli antremanlarda bile 170'in uzerini gormezdim. gecen sene salonda isinma hareketleri yaparken bir anda nabzim 240'a cikti ve 3-4 dakika kadar 200'un uzerinde kaldi. uzun sure cok seyrek araliklarla devam eden ataklar ocak-subat aylarinda artti. nabzin 270'i gectigi ataklar oluyordu. sonunda doktora gitmeye karar verdim. yapilan ilk holter testinde atrial fibrilasyon tespit edildi. bu ay basinda ataklar siklasmaya basladi. tekrar holter testi istendi. bu defa cihaz uzerimdeyken atak gerceklesti(nabiz 210-220 arasinda, atak auresi yaklasik 9 dakikaydi). bu sayede kalpte kisa devre yapan sinirin yeri tespit edildi. muhtemelen bir iki hafta icinde bu meretten tamamen kurtulacagim.

hastalik hakkinda bildiklerimi kisaca anlatayim.

- kalpte kalbin senkronize bir sekilde calismasini saglayan bir sinir sistemi bulunur. svt gorulen hastalarda bu sistemin icinde zaman zaman devreye giren, bir anlamda kisa devre yaptiran ek bir yol daha vardir. psikolojik ve fizyolik nedenlerden oturu bu ek yolun devreye girmesiyle svt ataklari olusur.

- atak esnasinda nabiz 120-270 arasinda degisir.

- atak sureleri birkac saniyeden bir kac gune kadar uzayabilir.

- atak esnasinda en rahatsizlik yaratan durumlar ani ve asiri terleme, bogazda tikaniklik hissi ve yuksek tansiyondur.

- ilac tedavisi uygulanarak ataklar gecici olarak engellenebilecegi gibi anjiyovari bir operasyonla svt atagina sebep olan sinirler yakilarak ataklara tamamen son verilebilir(bunun icin atak esnasinda ekg cektirmeniz ya da holter/event recorder gibi bir cihaz tasimaniz gerekmektedir).

- sahsi tecrubelerim bu ataklari tetiklemede psikolojik etmenlerin fizyolojik etmenlerden daha fazla rol oy aldigi yonunde. gecen yil 3 saatlik sporlarda dahi gerceklesmeyen ataklar bu sene calistigim ortamin etkisiyle hafif tempo yuruyuste bile gerceklesir oldu.

- ilk muayene oldugum doktor vucudunu fazla zorlama dedigi icin sporu kestim(zaten gunluk faaliyetler yeterince agirdi), sonucta 3 ayda 15 kilo aldim ve yag oranim %16'ya yaklasti. son muayene oldugum doktor ise sporu kesmemin cok yanlis oldugunu soyledi. demek istedigim, eger mumkunse birden fazla doktora gorununuz.

- eger hasta sizseniz gecmis olsun, eger hasta bir yakininizsa fazla telas yapmayin. "kalbinde sorun varmis, kesin olur bu" demeyin.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol