koca yusuf

seha
guresmeye gittigi abd’den donerken batan gemiden sag kurtulup kurtarma filikalarina alinmayarak olume terkedilen bugun bile guresin gelmis gecmis en buyuk pehlivani olarak sayilan pehlivanimiz.
kalidor
2.00 metre boyunda 140 kg ağırlığında olduğu rivayet edilir.köyünde öküzleri boynuzlarından tutup devirdiği efsanesi vardır.yaman pehlivandır.abd’de özel bir karşılaşmada dönemin en güçlü rus güreşçisini yenmiştir.
balkaner78
bulgaristan doğumlu falan değildir. yazarların entrilerini göndermeden önce iyice süzgeçten geçirmeleri gerekir. koca yusuf, bugün bulgaristan adı verilen küçük devletin sınırları içinde kalan ama o dönemde bağımsız ve özgür türk yurdu olan deliorman yöresinde, 19. yüzyılda doğmuştur.
balkaner78
rivayete göre amerika birleşik devletlerindeki bir müsabakada karşısına çıkarılan namlı bir ecnebi güreşçiyi daha ilk el-ense çekişinde yere yıkar. ensesine kaya çarpmış gibi olmuştur rakibi ve el-ensenin şiddeti ile bayılmıştır. hakem saymaya başlar. hakeme döner koca yusuf, "(h)iç ıştınma" der usulca ve gülerek, "ayıkamaz o kalan".
balkaner78
koca yusuf, yusuf ismail, korkunç türk (d. 1857, şumnu - ö. 4 temmuz 1898 atlantik okyanusu), deliormanlı efsanevi türk güreşçidir. mindere çıkan ve grekoromen güreşi yapan ilk türk pehlivanı olduğu sanılmaktadır. 1885 yılında kırkpınar başpehlivanı olmuş; 1894 yılından itibaren avrupa ve abd’de devrin en ünlü güreşçileri ile güreşmiştir. 144 kilo sikletindeki sporcu, 1.88 metre boyundaydı. abd turnesinden ülkesine dönerken bir gemi kazasında yaşamını yitirdi.

türkiye’ye dönmek üzere 21 mayıs 1898’de fransız bandıralı la bourgogne transatlantiği ile yola çıkan koca yusuf, bindiği geminin 4 temmuz sabahı new york’un kuzeydoğusundaki sable adası’nın 60 mil açıklarında ingiltere bandıralı cromartyshire şilebiyle çarpışıp batması sonucu çoğu yolcular ve mürettebatla birlikte boğularak ölmüştür.
kaynak:tr.wikipedia.org
-----------------------------------------------------------
kaza sonrasında filikalara binen diğer yolcularla birlikte kurtulmaya çalışan koca yusuf’un ölümüne, tutunduğu filikadaki diğer yolcuların onun koca gövdesinin sandalı devireceği korkusuna kapılıp kürek ve baltalarla ellerine vurmalarının neden olduğu rivayet edilmiştir ve en kuvvetli olasılıktır.
-----------------------------------------------------------------
koca yusuf’un cesedinin atlas okyanusu’nda kaybolduğu sanılmaktadır. ancak şair sunay akın’ın önce çocuklar ve kadınlar adlı kitabının “okyanusa yenilen güreşçi” başlıklı bölümünde azor adaları’nda mezarının bulunduğu iddiasına yer verilmiştir. kaza sonrasında civar adalara vuran gemi yolculara ait 20 cesetten pek heybetli değişik kılıklı olanının koca yusuf olabileceğini iddia eden yazar, cesedin adadaki kilisenin mezarlığına defnedildiğini belirtmiştir.

kaynak:tr.wikipedia.org

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol