montevideo

angelus
ülkenin güneyinde, uruguay ırmağı ile prana ırmağının birleşerek denize döküldüğü geniş rio de la plata ("gümüş ırmak") koyunun kuzeyinde yeralır. aynı koyun güneyindeki buenos aires’den yaklaşık 193 kilometre uzaktadır.

iklimi ılıman, ortalama sıcaklık yaklaşık 13 santigrat derecedir.

ispanya ile aralarındaki tordesillas antlaşmasına karşın, 17. yüzyılda portekizliler colonia del sacramento’u kurunca, 1724’de ispanyollar gelip portekislileri bölgeden çıkarmışlar ve önlem olarak da 1725’de kenti kurmuşlardır.

kent 1828’de uruguay’ın başkenti olmuştur.

’montevideo’ adının anlamını açıklayan en az iki değişik sav vardır: birincisi portekizce "monte vide eu" ("bir dağ görüyorum") dan geldiği, ikincisi de ispanyolca "monte vi de este a oeste" ("doğudan batıya altıncı dağ")’dan geldiğidir. kentin tam adı san felipe y santiago de montevideo’dur.

19. yüzyıl boyunca ve 20. yüzyıl başlarında, arjantin ve brezilya’nın artan etkisinden kurtulma çabaları ingiltere’nin etkisinin artması sonucunu doğurmuştur. kent 1838 ile 1851 yılları arasında ard arda arjantin diktatörü juan manuel de rosas tarafından ele geçirilmiş; 1860 ile 1911 yılları arasında ingiltere kenti çevresine bağlayan geniş demiryolu ağı kurmuştur.

zabit
denizcilerin sevdigi bir limandir cunku taksiye binmeden onlarca dakika yol gitmeden 5dakika yuruyerek sehir merkezine cikilan sirin baskenttir.

genis meydanlar,guzel restoranlar var ama halk kayıp,aksam 8den sonra en kalabalık olması gereken caddeler bile tenhalasiyor,ilk defa bir baskentte turk restoranı yok hayret derken bursa iskender levhasi gorup bir kafayı uzattık ama gorduk ki sahipleri alman arkadaslara devretmiş dukkani ve isimde kalmiş o şekilde.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol