23 eylül 2014 türkiyenin koalisyona katılma kararı

independence
cumhurbaskani erdogan tarafindan aciklanmistir. aciklamaya gore turkiye koalisyona siyasi ya da askeri anlamda tam destek verecekmis.

amerika’dan gelen aciklamaya gore ise turkiye koalisyonda cephede gorev alacakmis.

ışid’in elinde bulunan rehinelerin alinmasinin hemen ardindan boyle bir kararin verilmesi, rehinelerin alinmasinda amerika’nin parmagi oldugu kuskusunu doguruyor insanda. amerika olaya mudahil olur, rehineler alinir, ardindan da bolgedeki en guclu aktor olan turkiye koalisyona dahil olur. her sey domino taslari gibi anasini satayim, her tas yerli yerine oturuyor.
independence
turkiye’nin koalisyona katilma kararindan sonra koalisyonda amerika liderliginde askeri anlamda ne gibi katkilar yapilabilecegi konu$ulmaya ba$landi.

konu$lagelen ihtimaller $unlar;

* işid mevzilerine yönelik bombardımana katılan koalisyon uçaklarına daha yüksek irtifadan karakol hava koruma kalkanı icra etmek,
* koalisyon uçaklarında bir şekilde hasar oluşması halinde acil iniş durumunda, bombardımana ek kuvvet olarak katılmak,
* incirlik dahil hava üsleri ile hava sahasının öncelikli olarak insani yardım amaçlı uçuşlara açılması, acil durumlarda iniş yapılabilmesi için gerektiğinde sivil meydanların da kullanılabilmesi,
* havadan erken ihbar ve kontrol uçağı awacs’larla birlikte karadaki radar unsurlarından lojistik destek sağlamak,
* türkiye hava sahası’nın doğu ve güneydoğu kesimlerinde (özellikle van gölü üzerinde) tanker uçaklarla yakıt ikmali yapmak,
* daha önce irak savaşı’nda olduğu gibi yabancı özel kuvvetlerin, irak ve suriye’de işid unsurlarının lazer güdümlü bombalarla imhası için, “hedef tespitleri”ni yapabilmeleri amacıyla sınırlı geçişlerine izin vermek.
independence
turkiye’nin halen daha koalisyondaki durumu belli olmadi. neye destek verecek, sadece hava gucunu mu kullanacak, tum bunlar cevapsiz kalan sorular.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol