minnet eylemem

elifielifine
nesimi şaheseri.

har içinde biten gonca güle minnet eylemem
arabi farisi bilmem, dile minnet eylemem
sırat-i müstakim üzre gözetirim rahimi
iblisin talim ettiği yola minnet eylemem

bir acaip derde düştüm herkes gider karına
bugün buldum bugün yerim, hak kerimdir yarına
zerrece tamahım yoktur şu dünyanın varına
rizkimi veren huda dir kula minnet eylemem

oy nesimi, can nesimi ol gani mihman iken
yarın şefaatlarım ahmed-i muhtar iken
cümlenin rızkını veren ol gani settar iken
yeryüzünün halifesi hünkara minnet eylemem



1. dörtlük: nesimi, dikenleriyle açan bir goncaya bundan dolayı hayranlık duymamaktadır. o günün yaygın dilleri arapça ve farsça bilmediğini, dil bilmemenin de kendi seçimi olduğunu belirtmektedir. bu dünyaya ait hiçbir şey nesimi’yi ilgilendirmemektedir. onun için asıl önemli olan insanı allah yolundan çıkarmaya çalışan şeytan’dan uzak durmak ve en doğru yol olan insanı kötülüklerden esirgeyen tanrı yolunda olmaktır. o, tüm mutasavvıflar gibi tanrı’ya kavuşma düşünce dışında hiçbir şeyle ilgilenmemektedir.

2. dörtlük: tasavvuf düşüncesinin bu dörtlükte daha da ön plana çıktığı görülmektedir. nesimi, bu dünya nimetlerine zerre kadar değer vermediğini, mal- mülk peşinde olmadığını, bulduğuyla yetindiğini belirtmektedir. amacı tanrı’ya ulaşmak olduğu için, insan-ı kâmil olma yolunda maddi ve manevi yönden bir doyum içersindedir ve bu doyum kendisinden daha iyi durumda olanlar karşısında bir eziklik duymamasını sağlamaktadır. bu dünya malı bu dünyada kalacaktır, önemli olan tanrı’ya kötülüklerinden arınmış olarak kavuşmaktır.

3. dörtlük: kendisine dışarıdan bakan nesimi, yine tasavvuf düşüncesini dile getirirken ülkeyi yönetenlere sultana karşı bir başkaldırı içindedir. tasavvuf düşüncesine göre yerin ve göğün tek sahibi tanrı’dır, bu nedenle kendisini bu dünyada elindekiyle yetinmesini bilen bir misafir olarak tanımlıyor. ahirette günahkâr olmadığına aracılık edecek hz muhammed ve tüm günahları affetme, bağışlama gücüne sahip tanrı karşısında tanrı’nın yeryüzündeki temsilcisi sayılan sultan, nesimi için hiçbir şey ifade etmemektedir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol