jogo do bicho

pipisik
brezilya’da, özellikle de rio de janeiro’da bolca oynanan ve oynatılan bir lotarya çeşidi. ülkenin 25 eyaletinde yasal olmayan bu oyun, bir tek paraíba’da, o da devletçe (eyaletçe) oynatılıyor. (bicho portekizcede böcek, jogo da oyun demek. ’jogo do bicho’yu da "böcek oyunu" olarak çevirebiliriz ama ingilizcede "hayvan oyunu" deniliyor)

oyun sokaklarda, herhangi bir köşede konuşlanmış "apandador" ismi verilen oynatıcılara, 25 hayvan isminden birini söylemek kaydıyla oynanıyor. organizasyonu, ülkedeki en büyük kumar mafyası olan "bicheiros/bankacılar" çetesi tarafından yürütülen bu oyunun elbette gelişmiş ve daha fazla kazandıran oynayış çeşitleri de mevcut. 01’den 99’a kadar, 001’den 999’a kadar ya da 0001’den 9999’a kadar olan sayılar içerisinden bir sayı tutmak da oyunda daha fazla kazandıran seçeneklerden meselâ. ne yatırırsan, oyunun büyüklüğüne göre o kadar misli para kazanıyorsun. hayvanlar üzerine oynuyorsan 1’e 25, 01’den 99’a kadarda 1’e 100, 001’den 999’a kadarda 1’e 1000 ve 0001’den 9999’a kadar olanda da 1’e 10.000!

19. yy ortalarında, rio de janeiro’ya bir hayvanat bahçesi kurulmasını isteyen imparator 2. dom pedro (ya da 2. pedro), işi bir barona verir. brezilya doğumlu bir ingiliz olan bu baron da hayvanat bahçesine ilgiyi arttırmak için perdeler arkasına gizlenmiş hayvanları seslerinden tanıyanların içeriye ücretsiz alınmasını sağlar. olaylar gelişir ve numaralandırılmış 25 hayvanla oynanan bu masum oyun, o günden bugüne bir kumar olarak döner. hangi hayvanlar hangi numaradalar:

1. deve kuşu (avestruz)
2. kartal (águia)
3. eşek (burro)
4. kelebek (borboleta)
5. köpek (cachorro)
6. keçi (cabra)
7. koç (carneiro)
8. deve (camelo)
9. kobra (cobra)
10. tavşan (coelho)
11. at (cavalo)
12. fil (elefante)
13. horoz (galo)
14. kedi (gato)
15. timsah (jacaré)
16. aslan (leão)
17. maymun (macaco)
18. domuz (porco)
19. tavuskuşu (pavão)
20. hindi (peru)
21. boğa (touro)
22. kaplan (tigre)
23. ayı (urso)
24. geyik (veado)
25. inek (vaca)

yukarıda da bahsettiğim, oyunun oynatılmasını sağlayan "bicheiros" tayfası, brezilya’nın en etkili elemanlarından ve günümüze dek birçok davadan yargılanmalarına karşın yakalanamamaları/ceza almamaları da bir vâkâ. bir mahalleye ya da bölgeye bakan bir patron, günde ortalama 150.000 $ para kazanabiliyor! kazandıkları parayı aklamak için en çok kullandıkları yöntem de ’rio karnavalı’na katılan dans okullarına yüklü miktarda yardım ederek birinci gelen takımın sponsorluk, reklam, yayın gelirlerine el koymak! dedikodulara göre karnavalda son senelerde üst üste birinci gelen ans okulu¹, bicheiros sayesinde birinci oluyormuş.

[kaynaklar: national geographic channel/en.wikipedia.org]
¹:http://www.beija-flor.com.br/

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol