cezmi ersöz gibi yazabilme rehberi

sinirsahibi
once hic olmamis bir sevgili bulunur, bir hayat kadini kurgulanir, istanbula kufredilir, ancak cok sevilir. daha sonra okur, kendini tekrar eden cumleler icinde kaybedilir, en son olarak "dedim ya senin biseyler bikbikbik" seklinde dramatik bir son secilir.

genelde hayat kadini kahraman sevismek ister ancak erkek, onur timsalidir. cok afedersiniz s.ki bile kalkmaz. kadinin haline acir ama bir gun once giden sevgiliyi dusunup edebi bir bicimde masturbasyon yapmistir ve had safhada saglam bir harekettir. bunun adi "seni dusunup kendimi oksadim" olur. bundan sevgilinin haberi olmaz. hayat kadini ile butun gece konusulur(!) sabah parasi verilir yolcu edilir. okur salak yerine konur. parca tam anlasilmak uzereyken bir devrik cumle kurulur, entry bitmez, dusunulur tasinilir ne yapilmasi gerektigi..
imgoindeeperunderground
- evet sevgili (sevgiliye sevgili demek cok onemlidir, bir klasiktir. "sevgilim" denmez, aidiyet asla konmaz. bir cezmi ersoz yazisi en basta bu "sevgili" ile rahatlikla taninabilir)

- ben sende butun asklarimi temize cekecekken kalemim bitti("ben sende butun asklarimi temize cektim" cumlesi murathan mungan’in yalniz bir opera siirinde gecmistir ancak bu cumle begenilmistir ve sonunu daha umitsiz hale getirerek onu kendi cumlen haline getirmek seni gelecek kusaklarin cezmi ersoz’u yapabilecektir. yeter ki sen bir baskasina ait guzel bir cumle bul, onu once devir, sonra biraz degistir ve hemen ardindan sonuna daha da umitsiz bir vaka haline getirecek bir seyler ekle)

- ve dizlerimdeki cimen lekeleri anladim ki cocuklugumdan kalan pihtilasmamis kan taneleriydi. (cocukluk - dizlerde kanama - cocuklugun fena gecmis oldugu hissiyati verilerek damara saplanmaya calisilan igne..)

-senin gozlerin bana yoksul kadinlarin ellerindeki nasirlar gibi geldi, her oksadigi yeri kanatti, arkasinda cizikler, izler ve kimsesiz tinerci cocuklar birakti.(yoksul kadinlar muhakkak deginilmesi gereken bir mevzudur, ellerindeki nasirlar kadinlarin nasil caliskan oldugu vurgusunu ve yazarimizin buna onem verdigini, sevgilinin gozlerinin nasirli el etkisi ise adamin hem duyarli hem duygusal yanini super ortaya koyar. bu sekilde sosyalist romantik tavri vazgecilmezlerin basinda gelir, her yazi boyle yazilmalidir. tinerci cocuklar yazi icinde bir kac sefer daha vurgulanir, onlara da onem verildigi boylece anlatilir. sosyalistiz ya..)

- bu ulke gibiydin sen de sevgili, senin gozlerinde de bir yakadan digerine gecemeyen ama istanbul’da yasayan ve yine de mutlu olmaya calisan fakir insanlar vardi. (bu ulkeye deginmek sartlardan biridir, ulke kisisellestirilir, fakir oldugu vurgulanir, yazara bu fakirlik dokunmaktadir, yazar dedigin taksiye binmez, arabasi olmaz, mutlu olmaya calisir olamaz..)

- benim evim senin gibi kokardi sevgili. o koku ki baska kimsede yoktu, sadece sana aitti. duvar onunde bekleyen liseli kizlarin kokusu gibiydi senin kokun, sen gittikten sonra mecburen hep okul onlerinde o duvarlari bekledim ben. (buarada sapik hisleri ortaya cikmaya calisir, bastirilmak icin "senin kokuna benziyordu liseli kizlarin kokusu, ondan kokladim onlari yoksa serefsizim koklamazsim" susu verilir.)

- evet sevgili, cumartesi annelerinden biri olmak gerekirdi belki onlarin nasil ozledigini anlamak icin, neler cektigini yasamak icin. tabanlarima vuran falakayi bilmen gerekirdi belki, neler cektigimi anlamak icin. ve donup ardina bakman gerekirdi sevgili, bu ulke gibi, bu ulkenin butun evsiz cocuklari gibi beni oksuz biraktigini anlamak icin. (ulke ve sokak cocuklari mevzularina son kez deginilir, "sevgili"ye selam yollanir, yazi biter, gozler yaslidir, en azindan okuyucu oyle sanir.)

(yazi bana ait cezmi ersoz’e degil, ama bir ornek teskil etmesi acisindan son derece faydali olabilir.)

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol