pirarucu

civeng
güney amerika’ya özgü, değerli bir av hayvanı olarak kabul edilen tatlı su balığı.

eski bir amazon efsanesine göre pirarucu, güneybatı amazon’da bulunan uaiás adlı bir kabilede yaşayan bir yerliymiş. kabile şefi olan babası pindarô’nun çok iyi bir adam olmasına rağmen pirarucu, çok cesur ama kalpsiz bir savaşçıymış.

sahip olduğu güçten dolayı kibirlenen pirarucu, bir gün, babasının komşu kabileyi ziyarete gitmiş olmasından yararlanarak, kendi kabilesindeki insanlara eziyet etmiş ve tanrıları eleştirmiş.
tanrıların tanrısı tupã, pirarucu’yu izlemiş ve yaptıklarına çok kızmış. onu cezalandırmak için yıldırım ve sel tanrıları olan polo ve iururaruaçú’yu çağırmış. tanrılar nehir kenarında balık tutmakta olan pirarucu’nun üzerine sel ve yıldırım göndermişler. tupã’nın nefretiyle kabaran suları ve düşen yıldırımları farkettiği halde pirarucu, tüm bunları görmezden gelerek gülmüş. bunun üzerine tupã, xandoré’yi, insanlardan nefret eden şeytanı çağırmış. pirarucu kaçmak istemiş ama af dilemeyi reddettiği için xandoré kalbine bir yıldırım saplamış.

pirarucu hala canlı olduğu halde, çevresindeki herkes korku içinde ormanı terk etmiş. onun bedeni ise nehrin derinliklerinde dev ve karanlık bir balığa dönüşmüş.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol